Kelmti Horra
Olympische spelen Londen -

Kelmti Horra

zondag 5 augustus 2012 16:22
Spread the love

Vertaald uit het Tunesisch is dit “Mijn woord is vrij”. Het is de titel van een lied dat symbool werd voor de Arabische Lente in Tunesië, en gaat over de Jasmijnrevolutie, over de kracht van muziek. Een indrukwekkende Emel Mathlouthi zong het dit jaar op het Sfinksfestival (1).

Of de woorden van Hugo Camps zo vrij zijn lijkt mij meer twijfelachtig. Al wekt het wel wat de schijn. Scherprake pen, een vleugje melancholie, weinig ontzag voor rang, stand of de gesettelde goegemeente, dat wel. Maar vrij ?

Camps heeft het voor de sport. Schoonheid en heroïsche tragiek. Hij vindt, ondanks de vele  minpunten, de sporthaters maar niks. Spelbederf. Het is zowat als wijn voor zijn collega Yves Desmet. Kwestie van smaak, omdat het leven zo kort is. Watermerk voor het wat ouder worden ?

In zijn standpunt (2) heeft Bart Eeckhout het ook over de sport. Over Lionel Cox, amateur karabijnschutter en Belgisch zilveren medaillewinnaar in Londen. Eeckhout noemt “deze sympathieke underdog misschien wel de ware olympiër, maar helaas een eenzame uitzondering”.

Dromen zijn immers meestal bedrog. En, zegt het standpunt nog meer, ook op de Spelen zal het professionalisme alleen nog maar toenemen.

Vraag is welke lading dat professionalisme dekt ? Want Eeckhout vindt het niet zo verkeerd om een stap verder te denken als ‘de boerkes uit Beveren of Waregem’ (zoals de Chef M het wat minnetjes formuleert).

Wordt het professionalisme bedoeld dat het Sky-team (3) toonde op de laatste Tour de France, zoals het in populair Hollands klinkt (4) ?  Sportredacteur Thijs Zonneveld van NRC Handelsblad zei het al voor de Tour begon : “De Britten zijn erin gelukt. Ze hebben de Tour kapot gecontroleerd en veranderd in wiskunde : de kans dat Wiggins de Tour niet wint is zo groot als de kans dat de Grieken hun schuld afbetalen. Nul komma nihil dus”. (5) 

En toch besluit Zonneveld : “So what ? Saai winnen is ook winnen”. Dat zal dan ook meer en meer het motto worden van de topsport. Wie meest geld investeert, gaat met de pot lopen. Er is geen weg naast.

Gie Goris (6) schat de investering van de sponsors voor OS Londen op 1,8 miljard euro. Je zal echter van Zonneveld, Camps noch Eeckhout veel kritiek horen op deze machtsovername door de grote merken. Op de volledige onderwerping door de reclame van wat eens ‘sport’ werd genoemd.

Sport (net als democratie trouwens) gegijzeld door geld en commerce (7). Handig verborgen achter nationaal vlaggenvertoon en, al dan niet meegezongen, volksliederengezang (hand op het hart). Voor de Qatar (8) loper uit Kenia wordt dit laatste een hele klus.

Immers, je bijt niet in de hand die je voedt. De reguliere media niet, die uitsluitend leven met de gratie van reclame en sponsoring. En ook de sportlui zelf niet. Om de woorden van Zonneveld te parafraseren : “De kans dat Clijsters bij ons op de PVDA lijst gaat staan, is even groot als de kans dat Wiggins de Tour niet wint. Nul komma nihil dus”.

Het kan niet anders, een beetje kritische journalist moet zich toch vragen stellen bij de misdadige sommen die topsporters krijgen uitbetaald. Of anders uitgedrukt : media en topsport als medespeler, pleitbezorger en alibi van een wereldwijd, corrupt financiëel-economisch systeem. (9)

De kans is dus klein dat zij meedoen met de oproep die Goris richt om zich aan te sluiten bij zijn boycot om nog langer te praten over “het sportevenement van het jaar zo lang de vrijheid van burgers en kleine zelfstandigen ondergeschikt wordt gemaakt aan de commerciële belangen van mondiale merken”.

Het weze hem een troost dat het vrijheidsgehalte van zijn woorden hoog is. Komt daarbij dat deze nederige dienaar de boycot actief blijft steunen. Kelmti Horra.

(1) Je vindt interview en foto’s van het optreden elders op deze site.

(2) De Morgen, weekenduitgave van 4 augustus.

(3) Sky : Brits mega mediamonument, en inderdaad … the limit.

(4) Ondanks onze Nederlandse vrienden houden wij het in Vlaanderen vooralsnog bij De Ronde Van Frankrijk (ik denk dat daar nog een paar N-VA verkiezingen zullen overheen gaan).

(5) terug netjes Hollands.

(6) De Standaard, dinsdag 24 juli (blz 23).

(7) Ook gelezen dat FOX van mediamagnaat Rupert Murdoch de uitzendrechten van het Nederlands topvoetbal heeft opgekocht voor 1 miljard euro ? Net nu de Anglicaanse kerk haar aandelen (2,4 miljoen euro) in mediagroep News Corporation van Murdoch “uit morele overwegingen” heeft verkocht. Saakjes sijn saakjes zoals ze over de Moerdijk bemeenzaam zeggen..

(8) Het rijke golfstaatje is een echte “sport”natie want organisator van het WK handbal in 2015, in 2016 het WK wielrennen en in 2022 het WK voetbal (voor de Olympische Winterspelen staan eerst nog enige landschapsaanpassingen op het programma). Qatar is momenteel ook goed bezig in Syrië.

(9) Wat blijft over van de grote Olympische gedachte ? Je hoort er Jacques graaf Rogge weinig over zeggen.

take down
the paywall
steun ons nu!