Amerikaans presidentskandidaat Mitt Romney wil 'eerlijke concurrentie garanderen' op alle vormen van energie (foto Hufford, flickr).
Nieuws, Economie, Milieu, Windenergie, Mitt Romney -

Romney wil belastingvoordelen windenergie afschaffen

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney bindt de strijd aan met de Amerikaanse windenergiesector. Als hij president wordt, wil hij alle belastingvoordelen voor de sector afschaffen.

vrijdag 3 augustus 2012 17:29
Spread the love

De zogenaamde “production tax credits” (PTC’s) zijn een belangrijke motor voor investeringen in windenergie in de Verenigde Staten, maar ze lopen einde dit jaar af. Als Romney tegen dan in het Witte Huis zit, zal hij ze niet verlengen, zei zijn woordvoerder Shawn McCoy eerder deze week.

“Op die manier willen we een eerlijke concurrentie garanderen waar alle vormen van energie op hun eigen sterktes kunnen wedijveren. Windenergie kan het nog altijd goed doen, als het economische competitief is, en investeerders met veel meer ervaring dan de president van mening zijn dan hun investering resultaten zal opleveren.”

Oliesubsidies

De aankondiging kreeg onmiddellijk veel tegenwind, omdat Romney met geen woord sprak over de subsidies voor olie- en gasbedrijven. Hij wordt ook opnieuw als windhaan afgeschilderd omdat hij tussen 2003 en 2007 als gouverneur van Massachusetts wel steun gaf aan hernieuwbare energiebronnen.

Toch heeft de aankondiging nu al invloed op de investeringen in de sector. Volgens de Amerikaanse Wind Energy Association loopt een aantal projecten al vertraging op omdat investeerders afwachten of de belastingsvoordelen eind dit jaar verlengd zullen worden. De vakvereniging roept daarom op om de PTC onmiddellijk te verlengen. Ze krijgt daarvoor opvallend genoeg de steun van zestien Republikeinse volksvertegenwoordigers.

“PTC is een voorbeeld van een efficiënt belastingsbeleid dat banen oplevert, maar nu het dreigt af te lopen, staan 37.000 goede Amerikaanse banen op de tocht”, zegt de AWEA in een persbericht. “Daarom moet het Congres snel handelen om de banen in de windenergiesector te redden en dit succesverhaal verder mogelijk te maken.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!