Dierenactivisten stellen productie ganzenlever aan de kaak
Reportage, Nieuws, Milieu, Dierenactivisten, Foie gras -

Dierenactivisten stellen productie ganzenlever aan de kaak

Activisten van dierenrechtenorganisatie Animal Equality hebben beelden gepubliceerd van de erbarmelijke behandeling van dieren op bedrijven die ganzenlever leveren aan restaurants. Ganzenlever wordt gezien als een delicatesse.

donderdag 2 augustus 2012 16:57
Spread the love

Animal Equality deed onderzoek op zes bedrijven in Spanje en vier in Frankrijk. De undercoveroperatie begon in juli 2011. De activisten zeggen geen verborgen camera’s te hebben gebruikt en te hebben gedaan alsof ze geïnteresseerd waren in de industrie.

Op de beelden is onder meer te zien hoe ganzen dwangmatig gevoed worden, een praktijk die in diverse landen al verboden is. De sector zelf beweert dat de dieren niet lijden door de dwangvoeding.

In 1999 nam de Raad van Europa richtlijnen aan met betrekking tot de behandeling van eenden en ganzen. In die richtlijnen staat onder meer dat er bij inspectie op gelet moet worden of de dieren geluiden en activiteit vertonen die bij hun leeftijd past. Ook moeten ze heldere ogen hebben en een goed postuur, levendig zijn en een goed verendek hebben.

Verder moeten de ganzen en eenden voldoende ruimte hebben om probleemloos hun vleugels te kunnen uitslaan en te kunnen draaien.

Alternatieve methoden

Op een van de video’s van Animal Equality is te zien dat sommige dieren niet het gedrag vertonen dat hoort bij gezonde vogels. Ze laten hun kop in waterbakken hangen en zijn niet in staat te bewegen, als gevolg van hun gewicht of ruimtegebrek.

Frederic Vincent, woordvoerder van de Europese Commissie, zegt in een reactie dat de productie van ganzenlever momenteel alleen mogelijke is op plaatsen waar het al praktijk is en dat daarbij de wettelijke binnenlandse standaarden op het gebied van dierenwelzijn in acht genomen moeten worden. “Totdat er nieuw wetenschappelijk bewijs is over alternatieve methoden en dierenwelzijn.”

Aangezien niet alle bedrijven de richtlijnen lijken te volgen, nam de Europese Commissie in januari een nieuwe strategie aan waarin effectieve implementatie centraal staat.

Verenigde Staten

Frankrijk, Bulgarije, Hongarije zijn de grootste producenten van ganzenlever. Frankrijk produceerde in 2011 ongeveer 20.000 ton, volgens het Franse ministerie van Landbouw. Bulgarije en Hongarije produceren jaarlijks ongeveer 2500 ton. 

In de Verenigde Staten laaide het debat begin vorige maand op, nadat het Animal Legal Defence Fund een rechtszaak had aangespannen. Het belangrijkste punt van de groep was dat eenden en ganzen gedwongen gevoerd worden om hun lever te laten groeien tot soms wel tien keer de normale omvang.

“Het gaat om eenvoudig principe”, zegt Carter Dilland van het Animal Legal Defence Fund. “Gezonde dieren leveren gezond voedsel en ongezonde dieren leveren ongezond voedsel. Dieren martelen om ze beter te laten smaken is echt barbaars.”

Op 1 juli verbood de staat Californië dwangvoeding. Het gevolg is dat ganzenlever hier vermoedelijk niet meer geproduceerd of verkocht zal worden. Sinds de sluiting van Sonoma Farm in Californië, zijn er nog maar twee bedrijven over in de VS. Deze bedrijven, La Belle Farm en Hudson Valley Foie Gras, staan in de staat New York.

Intussen zijn er signalen dat in Californië een zwarte markt aan het ontstaan is. Dillard is er echter van overtuigd dat ganzenlever “beperkt houdbaar” is. “Ik verwacht dat mensen zich over vijftig jaar niet meer kunnen voorstellen dat we er ooit dit soort praktijken op nagehouden hebben.”

take down
the paywall
steun ons nu!