Max Fischer bank
Nieuws, Economie, Samenleving, België, Justitie, Het land van de 1000 schandalen -

Max Fischer bank

In Antwerpen gaat op 9 januari 1997 de Max Fischer bank frauduleus failliet, het is een bank die het bijna volledig moet hebben van diamantairs, een instituut ook voor de joodse gemeenschap in Antwerpen. Twee directeuren en de boekhouder worden in voorlopige hechtenis genomen. Er is geknoeid met de boekhouding en de balansen zijn vervalst.

woensdag 1 augustus 2012 12:57
Spread the love

Eigenlijk moest de bank al veel langer over kop zijn gegaan want al in 1991 raakte ze in de problemen toen voor een klein miljard aan kredieten bij een klant verloren bleken. Om de verliezen te verbergen is de boekhouding dan jarenlang vervalst. Merkwaardig is wel dat de commissie voor het bank- en financiewezen – die de banken moet controleren – al geruime tijd wist van problemen maar nooit heeft ingegrepen. Wel zocht ze achter de schermen mee naar een overnamekandidaat.

Heel bezwarend voor Max Fischer is ook dat er zo’n drieduizend anonieme rekeningen boven water komen. Die rekeningen op valse namen behoren toe aan vijftienhonderd klanten en zijn wellicht bedoeld om uit de greep van de fiscus te blijven.
Een andere uitloper van het faillissement is de aanhouding van drie diamanthandelaars op 2 juni 1997.

De Max Fischer bank was eind 1996 al in opspraak gekomen. De Antwerpse diamantair en drugshandelaar Foead Abbas verklaarde toen op het Nederlandse drugsproces tegen de octopus-bende dat hij via Max Fischer een klein miljard frank had witgewassen. Ook zijn activiteiten zouden bijgedragen hebben tot het faillissement.
 

zie ook diamant, octopus-bende

uit het boek Barrez Dirk, Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw affaires, Globe, 1997, 384 p. (geactualiseerde franstalige versie in 1998)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!