Verslag, Nieuws, Cultuur, Ivoorkust, Magic System -

Magic System: de stem van jong Afrika op Sfinks Mixed

De Ivoriaanse groep Magic System lokte op Sfinks Mixed de concerttent vol met liefhebbers van het 'Coupé Decalé' genre. Dat is immens populair in Afrika omdat het aansluit bij de hedendaagse problemen en de hoop van jonge Afrikanen op een betere toekomst.

woensdag 1 augustus 2012 03:43
Spread the love

Het soort muziek dat hier gebracht wordt heeft een banden met de soukous  (een dansgenre dat is ontstaan in de beide Congo’s en later naar Westelijk Afrika uitdeinde, nvdr) maar legt de accenten meer op bas en percussie.

Een vergelijking kan gemaakt worden met de Caraïbische muziekgenres soca en zouk. Zo is er in die regio een nieuw genre ontstaan dat Zouké Decalé heet. Terwijl soukous vaak in het lingala gezongen wordt is coupé decalé hoofdzakelijk franstalig. Dat opent meteen de deur naar een Europese of internationale markt.

Toen de Franse muziekproducer Bob Sinclar het nummer Premier Gaou van Magic System remixte, ging de Europese markt voor de groep open.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!