Kirschen & co
Nieuws, Economie, Samenleving, België, Justitie, Diamant, Het land van de 1000 schandalen -

Kirschen & co

Het Antwerpse wisselkantoor Kirschen & co is vooral bedrijvig in de diamanthandel. In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar fiscale fraude is er op 22 januari 1986 een inval bij Kirschen & Co. De speurders i.s.m. de BBI vinden bewijzen van miljardentransacties in zwart geld, o.a. lijsten met wel achthonderd gecodeerde cliëntennamen die vele miljarden naar het buitenland overbrachten.

woensdag 1 augustus 2012 14:25
Spread the love

De fiscus is voor honderden miljoenen frank bedrogen en eist in totaal ruim tweeneenhalf miljard frank. Ook blijkt dat Kirschen in feite de activiteiten had overgenomen van het wisselkantoor Drogné dat enige jaren daarvoor betrapt was op frauduleuze handel in goud.

De twee bedrijfsleiders, Hilaire Beelen en François Leiser, worden aangehouden; ze zijn beschuldigd van fiscale fraude, valsheids in geschrifte en misbruik van vertrouwen. Later worden ze op borgtocht vrijgelaten – ze betalen daarvoor elk zeveneneenhalf miljoen frank – waarna ze uitwijken naar het buitenland.

Hilaire Beelen heeft via nogal wat buitenlandse vastgoedfirma’s heel wat eigendommen waaronder een nieuw gebouwd ‘kasteel’ in Herbeumont dat meer dan een half miljard frank waard is.

De zaak-Kirschen heeft een uitloper naar de liberale partijen PVV en PRL. Kirschen & Co gebruikten immers ook het liberale dienstencentrum Steunt Elkander voor hun transacties. Jean Gol, dan vice-premier en minister van Justitie, is ondervoorzitter van Steunt Elkander. Hilaire Beelen maakt daarenboven deel uit van het financieel comité van de PVV.

In oktober wordt Beelen aangehouden in Zwitserland maar er volgt geen uitlevering; na betaling van een borgsom komt hij vrij op kerstavond.

De correctionele rechtbank van Brussel stelt op 21 april 1993 de twee vennoten Hilaire Beelen en François Leiser buiten vervolging omdat er onregelmatigheden waren in het gerechtelijk onderzoek, er zijn zogenaamde procedurefouten gemaakt. De pers is niet echt te spreken over deze beslissing.

Beelen en Leiser komen op 7 februari 1994 voor het hof van beroep dat hen nu wel veroordeelt. Ze krijgen respectievelijk vier en drie jaar effectieve celstraf opgelegd.

zie ook bijzondere belastinginspectie, diamant, fiscale fraude, Reyniers Frans

uit het boek Barrez Dirk, Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw affaires, Globe, 1997, 384 p. (geactualiseerde franstalige versie in 1998)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!