Lokaal, Sport, Stampmedia, Sikh-gemeenschap, Kabaddi, Kiewit; Hasselt -

Europees Kabadditoernooi brengt Sikhs naar België

Zondag 29 juli sloeg de Europese Sikh-gemeenschap onder leiding van de Belgische Sher-e-Punjab Sport Club haar tenten op in het Limburgse Kiewit, waar ze een Kabadditoernooi hielden. Deze contactsport bracht Sikhs van over heel Europa naar Kiewit. Onder een stralende zon werkten de mannen zich in het zweet.

woensdag 1 augustus 2012 16:39
Spread the love

Kabaddi is een Indische contactsport waarbij twee teams van vijf spelers tegenover elkaar komen te staan binnen een grote cirkel. Om de beurt probeert één speler van het ene team een speler van het andere team aan te raken. De tegenstanders moeten voorkomen dat de speler terug naar zijn eigen helft van het veld kan lopen. Kan hij dat wel, dan krijgt zijn team een punt. De verdedigende ploeg wint als ze de tegenstander tegen de grond kunnen worstelen. Beide ploegen moeten afwisselend aanvallen en verdedigen. Elke match duurt gemiddeld een half uur.

Kiewit internationaal

In India, het thuisland van de Sikhs, worden elk jaar grote Kabadditoernooien georganiseerd. In de zomer is het er echter veel te warm en dan komen ze naar het koelere Westen. Het eerste grote toernooi vond plaats in Brussel in 2004, zes jaar geleden streek de Kabaddikaravaan voor het eerst neer in Kiewit. Dit jaar deden er acht teams mee uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Tegelijkertijd werd er ook een voetbaltoernooi gespeeld met evenveel teams.

Familie en traditie

De deelnemers dragen geen uniformen en spelen in ontbloot bovenlijf. “Dit doen ze voornamelijk uit bijgeloof. De spelers dragen liever hun eigen sportkledij omdat dat geluk brengt”, legt Kulwinder Singh, voorzitter van de Sher-e-Punjab Sport Club, uit. Een toernooi is traditioneel een familiegebeuren waarbij vrouwen en kinderen mee naar de match komen kijken. Naar analogie met de traditie dat deze sport vooral in tropische landen wordt gespeeld, krijgen de vrouwen een aparte plaats in de schaduw, zodat ze de wedstrijden zonder problemen kunnen volgen.

Goud voor België

De overwinning ging dit jaar naar de thuisploeg, de Sher-e-Punjab Sport Club. Ook bij het voetbal wonnen de Belgen. Tijdens het toernooi moesten drie spelers naar het ziekenhuis met lichte blessures.

© 2012 – StampMedia – Stef Vananderoye, foto’s: Sander Carollo en Pauline Poelmans

take down
the paywall
steun ons nu!