Birma blijft moslimminderheid discrimineren
Nieuws, Samenleving, Birma, Moslimdiscriminatie -

Birma blijft moslimminderheid discrimineren

De Birmese overheid zegt het etnische geweld in te dijken, maar blijft aanvallen op de Rohingya-moslims aanwakkeren. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

woensdag 1 augustus 2012 16:46
Spread the love

Het rapport, The Government Could Have Stopped This[1], windt er geen doekjes om: de overheid in Birma (Myanmar) heeft niet alleen nagelaten op te treden tegen het sektarische geweld in het noorden van het land in juni, veiligheidsdiensten hebben moslims ook massaal gearresteerd, verkracht en vermoord. Hulpverleners werden geweerd en in sommige gevallen gearresteerd. HRW baseert zich op 57 gesprekken met zowel Rohingya-moslims als Rakhine-boeddhisten.

“De Birmese veiligheidsdiensten lieten na om de Rakhine en Rohingya tegen elkaar te beschermen”, zegt Brad Adams van HRW. “Vervolgens lanceerden ze een campagne van geweld en massale arrestatie tegen de Rohingya. De overheid maakt zich sterk dat ze het etnische geweld en misbruik in de regio wil stoppen, maar de recente gebeurtenissen in de staat Rakhine (voorheen Arakan) tonen aan dat de vervolging en discriminatie door de staat blijven doorgaan.”

Minister van Buitenlandse Zaken Wunna Maung Lwin zei maandag dat de veiligheidsdiensten “met maximale terughoudendheid” de situatie hadden aangepakt. Volgens de minister hadden de rellen bovendien geen religieuze grondslag.

Statenloos

In Birma leven minstens 800.000 Rohingya, maar ze worden niet erkend als etnische groep en zijn niet vertegenwoordigd. Buurland Bangladesh accepteert vluchtelingen niet.

De Birmese president Thein Sein liet in juni weten dat het land enkel verantwoordelijk kan gehouden worden voor afstammelingen van de derde generatie van Rohingya die voor de onafhankelijkheid in 1948 het land zijn binnengekomen. Birma kan geen Rohingya accepteren die het land “illegaal zijn binnengekomen”, zegt hij. Volgens Thein Sein moet de VN-vluchelingenorganisatie UNHCR die mensen opvangen.

Haat

De onlusten in juni begonnen nadat op 28 mei een Rakhine-vrouw verkracht werd door drie Rohingya-mannen, en als wraak tien moslims gelyncht werden. Volgens HRW kwamen politie en leger niet tussenbeide toen bendes lynchpartijen begonnen tegen moslims.

De mensenrechtenorganisatie roept de regering op om het geweld te stoppen en hulporganisaties toegang te geven tot het gebied.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!