Seksisme en homofobie? Ik doe er niet aan mee! En u?

Seksisme en homofobie? Ik doe er niet aan mee! En u?

dinsdag 31 juli 2012 15:08
Spread the love

Animo Jong Links en Zij-Kant vinden dat publieke ruimte iedereen toebehoort. Dus ook vrouwen en holebi’s. Seksisme en homofobie zijn vormen van geweld. Wij doen er niet aan mee. En u?

“Soms kleed ik me om alvorens ik naar buiten ga.  Op straat draag ik liever een broek, dan een rokje. Oogcontact met mannen probeer ik te vermijden. Soms neem ik een andere route.”

Is dit de samenleving waarin we willen leven? Nee. Als vrouw verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgen omdat je vrouw bent. Als holebi riskeren om klappen te krijgen of vermoord te worden omdat je je geluk in het openbaar tot uiting brengt. Hoe is dit vandaag de dag nog mogelijk? Met velen waren we, die dachten dat de strijd gestreden ging zijn met het homohuwelijk, adoptie en een strenge anti-discriminatie wetgeving. Helaas. Wetten stemmen is 1 ding, de harten en geesten van mensen winnen is nog een andere zaak. Een die veel meer tijd en moeite vergt.

“Terwijl ik daar op de grond lag en bekwam van de rake klappen in mijn gezicht hoorde ik hoe hij me uitschold voor vuile homo. Ik vermijd het om die straat nog in te wandelen.”

Frustratie, onzekerheid, een verwrongen beeld op wat mannelijkheid en vrouwelijkheid is. Een veelvoud aan taboes rond seksualiteit liggen aan de basis van al dit verbale en soms zelfs fysieke geweld. Boetes tegen seksisme en homofobie zijn geen structurele oplossingen en geven ruimte aan willekeur. Zal het dan enkel de seksist met de voornaam Mohamed zijn die een boete krijgt, terwijl de ‘respectabele’ man die zijn vrouwelijke collega denigrerend uitlacht dat de kinderen thuis wachten vrijuit gaat?

Animo stelt echte actie voor tegen seksisme en homofobie. Een doorgedreven aanpak van beide kwalen in het onderwijs. Een beleid dat verder gaat dan alleen maar wetgeving, maar ook vraagt aan elke burger om zelf een model te zijn van openheid en tolerantie. Dus nee, ga vrouwen niet afkraken op hun uiterlijk wanneer ze in een politiek debat aan bod komen. En nee, je bent niet geloofwaardig als strijder voor holebirechten als je achter de rug  van je homo collega de meest gore grappen over diens geaardheid zit te vertellen. De homofoob en de seksist zit in elk van ons. En die moeten elke dag aangepakt worden.

Als linkse jongeren zijn we bezorgd om hoe mensen de publieke ruimte beleven. Onze straten, pleinen en terrasjes zijn van ons allemaal. Dus ook van holebi’s en vrouwen. Op elke scheldtirade ‘vuile janet’ en ‘hoer’ hoort het antwoord te komen, ‘Wij zijn wie we zijn, en we zijn niet bang om onszelf te zijn.’ Voor elke ‘sale PD’ en ‘hoeveel is een nacht met jou?’, willen we horen ‘Seksisme en homofobie zijn vormen van geweld, daar doen we niet aan mee’. En u?

Animo maakte rond dit thema ook een campagneclip. Eens met onze boodschap? Help ze gerust mee verspreiden.

Maite Morren, Voorzitter Animo
Bram Dhooghe, Nationaal bestuurslid

Bekijk het filmpje op YouTube:
– Nederlands: http://www.youtube.com/watch?v=kPvHgkLKMN8&feature=youtu.be
– Engels: http://youtu.be/D5ea9zPEXKc
– Frans: http://youtu.be/_x0COXimgTY
 

take down
the paywall
steun ons nu!