Atoombom Nagasaki, Japan in 1945
Reportage, Nieuws, Wereld, Milieu, Kernwapens, Kernenergie -

Uitgaven kernwapens blijven stijgen, ondanks crisis

In Genève worden vandaag gesprekken hervat over ontwapening. Tegelijkertijd klinkt de oproep aan landen met kernwapens om minder uit te geven aan hun wapenvoorraden en dat geld te besteden aan ontwikkeling.

maandag 30 juli 2012 15:15
Spread the love

Bij 9 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) nemen de uitgaven voor onderhoud en modernisering van kernwapens nog steeds toe, ondanks beloften de wapenvoorraad te verminderen.

Vorig jaar gaven landen volgens onafhankelijke schattingen ruim 85 miljard euro uit aan hun arsenalen. Alleen al de Verenigde Staten gaven hier 49,5 miljard euro (61 miljard dollar) aan uit.

Volgens een recente studie van Global Zero, een Amerikaanse groep voor ontwapening, gaf Rusland 12,1 miljard euro uit in 2011. China gaf 6,2 miljard euro uit aan zijn kernwapenarsenaal, Frankrijk 4,9 miljard euro en Groot-Brittannië 4,5 miljard euro.

Bij de vier kernmachten India, Pakistan, Israël en Noord-Korea groeiden de uitgaven voor nucleaire wapens. India gaf 4 miljard euro uit aan kernwapens, Pakistan 1,8 miljard euro, Israël 1,5 miljard euro en Noord-Korea 0,6 miljard.

Economische crisis

In de berekening van Global Zero zijn alleen de kosten voor onderzoek, ontwikkeling, aanschaf, testen, onderhoud en het upgraden van het nucleaire arsenaal meegenomen. De kosten gerelateerde activiteiten zijn niet meegeteld.

Global Zero[1] verwacht dat dit jaar ongeveer even veel uitgegeven zal worden aan kernwapens, ondanks het feit dat veel regeringen te kampen hebben met financiële problemen en bezuinigingen op sociale voorzieningen als gevolg van de economische crisis.

David Kreiger, voorzitter van de Amerikaanse Nuclear Age Peace Foundation, noemt de trend om steeds meer uit te geven aan kernwapens “obsceen” gezien het feit dat miljoenen mensen in de wereld te kampen hebben met honger, ziekte en ontheemding.

“Dat geld kan beter besteed worden aan het halen van de Millenniumdoelen, de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, zegt hij.

Tekort

VN-experts willen jaarlijks 400 miljard dollar (325 miljard euro) inzamelen voor ontwikkeling. Het wordt echter steeds moeilijker om dat doel te halen, omdat belangrijke donorlanden hun beloften niet nakomen.

De VN zeggen te maken te hebben met een tekort van 167 miljard dollar (135 miljard euro) aan officiële ontwikkelingshulp (ODA). Dat maakt het moeilijk voor ontwikkelingslanden om alle millenniumdoelen te halen voor de deadline van 2015. Het tekort kan gemakkelijk aangevuld worden, als er drastisch wordt bezuinigd op onderhoud en modernisering van kernwapens, zeggen vredesactivisten.

“Landen met kernwapens geven dagelijks zo’n 243 miljoen euro uit aan hun nucleaire wapens”, zegt Tim Wright van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. “Het mag duidelijk zijn dat er betere manieren zijn om dit geld uit te geven.”

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!