“Wij vragen de mensen om hun geest open te stellen voor onze muziek zodat de sterke energie van het optreden op hen kan overslaan.”
Nieuws, Zuid-Korea, Coreyah -

Sfinks brengt Koreaanse folk: De walvis in ‘Coreyah’

Coreyah is een Zuid-Koreaanse vocale groep die tracht traditionele Koreaanse folkmuziek populair te maken bij het grote publiek door er elementen uit de wereldmuziek aan toe te voegen. We spraken met Kyung-I, één van de groepsleden.

zondag 29 juli 2012 21:58
Spread the love

Moderne traditionele wereldmuziek

Coreyah: “Wij categoriseren onze muziek onder het genre Korean folk and fusion music. Onze lyrics zijn in het Koreaans en we bespelen traditionele instrumenten, maar het verschil tussen ons en de andere folkgroepen in Korea is dat je in onze muziek ondertonen terugvindt uit de Balkan, Zuid-Amerika en Afrika.

Dit genre is zeker geen alledaags gegeven in Korea, omdat het niet altijd makkelijk is om traditionele elementen te combineren met hedendaagse (westerse) populaire muziek. Anderzijds is het zeer moeilijk om deze muziekstijl te vertalen zodat ze even goed klinkt op onze traditionele instrumenten.”

(Leef)tijdloos

Kyung-I: “Doordat we, voor het samenstellen van onze muziekrepertoire, putten uit zowel het traditionele als het hedendaagse blijft onze muziek tijdloos. Dit wil ook zeggen dat onze muziek zowel de ouderen als de jongeren aantrekt. Ons doel is om, dankzij onze unieke stijl, het label ‘populaire muziek’ opgeplakt te krijgen.”

Coreyah en Noord-Korea

Kyung-I: “We weten eigenlijk niet veel af over de muziekevolutie in Noord-Korea. Hetgeen wij wel weten is dat de muziek zich daar anders ontwikkelt dan hier in het zuiden. Wij zijn nog niet gaan optreden in Noord-Korea, maar zijn zeker bereid om dit te doen wanneer het heersende politieke klimaat dit toelaat.”

De globale walvis

Kyung-I: “ In het Koreaans betekent ‘Coreyah’ eigenlijk walvis. Wij voelen ons verbonden met walvissen omdat deze dieren hun muziek laten opklinken doorheen alle wereldzeeën. Net zoals de walvis hopen wij de kans te krijgen om het geluid van onze unieke muziek overal ter wereld te laten weerklinken.”

Toekomstmuziek

Kyung-I: “Zoals ik daarjuist al zei, hopen wij met onze muziek meer internationale bekendheid te verwerven. Dit jaar bijvoorbeeld hebben wij al een aantal optredens gegeven op andere festivals in Berlijn, Parijs, … en nu hier op Sfinks, maar morgen vertrekt ons vliegtuig al terug. We hopen dat onze internationale tournees zich uitbreiden. Een ander doel waar we druk naar toe aan het werken zijn is het uitbrengen van een nieuw album ergens in januari of februari 2013.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!