Paraguay zet deur open voor controversiële investeerders
Nieuws, Paraguay -

Paraguay zet deur open voor controversiële investeerders

In zijn eerste maand als president van Paraguay, heeft Federico Franco de deur opengezet voor controversiële buitenlandse investeringen.

zondag 29 juli 2012 15:45
Spread the love

De nieuwe regering heeft versneld toestemming verleend voor de introductie van genetisch veranderde katoen en de bouw van een aluminiumfabriek goedgekeurd.

Franco is de opvolger van Fernando Lugo, die in juni werd afgezet. Paraguay is internationaal nog steeds geïsoleerd, alleen Taiwan en het Vaticaan erkennen de nieuwe regering.

“Het baart ons zorgen dat een regering die niet door het volk gekozen is, toestemming geeft voor deze buitenlandse investeringen zonder toezicht of controle”, zegt Luis Rojas, econoom bij BASE Investigaciones Sociales, een niet-gouvernementele organisatie.

De introductie van Bollgard-katoen, een product van het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto, is nu goedgekeurd voordat de wettelijk verplichte onderzoeken zijn afgerond.

Franco heeft Jaime Ayala, de voorzitter van een agrochemisch bedrijf, benoemd tot hoofd van de Nationale Dienst voor Plant- en Zaadkwaliteit en Gezondheid (Senave). Ayala nam Bollgard direct op in het nationaal register van commerciële plantensoorten. Dat register had de registratie van de transgene katoen een paar weken eerder nog afgekeurd omdat Monsanto niet aan de gestelde eisen voldeed.

Aluminiumfabriek

Maatschappelijke organisaties zijn ook kritisch over de plannen van het Canadese mijnbouwbedrijf Rio Tinto Alcan om een aluminiumfabriek ter waarde van 2,8 miljard euro te bouwen.

“De onderhandelingen begonnen vrijwel direct na het aantreden van de nieuwe regering”, zegt analist José Carlos Rodríguez. Lugo had een technisch team in het leven geroepen om het project te bestuderen. Maar na zijn afzetting gaf Franco direct toestemming voor onderhandelingen, zonder de uitkomsten van het onderzoek af te wachten.

Rodríguez zegt dat de nieuwe regering geen enkele kosten-batenanalyse heeft gemaakt, noch onderzoek heeft uitgevoerd naar de gevolgen voor de economie en het milieu van de potentieel vervuilende aluminiumfabriek.

Extra banen

De regering-Franco verdedigt het besluit met het argument dat de fabriek 4.000 directe banen oplevert. In december beweerde de minister van Publieke Werken, Cecilio Pérez Bordón, echter dat de fabriek maar 1.250 werknemers nodig heeft.

In een rapport dat werd gepresenteerd tijdens een publieke hoorzitting, zei Pérez Bordón dat het bedrijf de ruwe materialen en andere benodigdheden wil importeren.

Hij zei ook te willen voorkomen dat de fabriek, een grootverbruiker van energie, tegen gesubsidieerd tarief energie kan krijgen. “Als Rio Tinto Alcan dertig jaar lang energie geleverd krijgt voor 31 euro per megawattuur in plaats van 49 euro, kost dat Paraguay jaarlijks tussen 158 miljoen en 800 miljoen euro. Dat betekent dat we de prijs moeten verhogen voor andere gebruikers, inclusief huishoudens, de belasting moeten verhogen of moeten bezuinigen op overheidsuitgaven”, zei Pérez Bordón.

take down
the paywall
steun ons nu!