Nieuws, Wereld, België, Afrika, Antwerpen, Togo, Afrikaanse muziek, Voodoo, Afrikaanse cultuur, Afrikaanse dans -

Tchebe Tchebe: De steltenlopers uit Togo

Tchebe Tchebe: De steltenlopers uit Togo
zaterdag 28 juli 2012 16:15

Sfinks Mixed begon vrijdag met vijf verschillende podia, met wereldmuziek, dans en circus. Later op de avond had ook Tchebe Tchebe hun openingsshow op de Open Area. ‘Tchebe Tchebe betekent ‘stelten’ in Ife, de taal van de regio van de Atakpamé in Togo. Deze streek ligt 150 kilometer ten noorden van Lomé. De traditie van steltenlopers ontstond in dit deel van Togo. Hier worden deze steltenlopers als halfgoden gezien, die met geesten kunnen communiceren.

Togo heeft een oude traditie van steltenlopers. Het land heeft deze sport inmiddels als een heuse kunstvorm verheven. Deze steltenlopers eren de grote geesten van de voodoowereld met hun dansen. Maar ook de goddelijke elfen die deze dansvorm volgens de legende meer dan 200 jaar geleden zou geopenbaard hebben aan een zeer dappere Ife-jager, worden tijdens het ritueel geëerd.

De specialiteit van deze steltenlopers bestaat erin om op een spectaculaire hoogte van vijf meter, de show te stelen met stunts, dans en vuurspuwen, en dit alles op het ritme van opzwepende percussie- en andere traditionele instrumenten. Het enthiousiasme, de onderlinge samenhang en de levendigheid van de groep maken het geheel tot een waar spektakel voor jong en oud.

take down
the paywall
steun ons nu!