De productie van palmolie is de grootste oorzaak van de vernieling van regenwouden in Indonesië en Maleisië. (foto: Julie Forchhammer/Regnskogfondet)
Nieuws, Europa, Milieu, Noorwegen, Palmoliemarkt -

Noren consumeren twee derde minder palmolie om bossen te sparen

Noorwegen is erin geslaagd om op korte termijn de consumptie van palmolie met maar liefst 64 procent terug te dringen. Het is een groot succes voor lokale milieuverenigingen, die de druk op de regenwouden willen verlichten.

vrijdag 27 juli 2012 14:06
Spread the love

Palmolieproductie is de grootste motor voor ontbossing in Indonesië en Maleisië. Bijna 90 procent van alle palmolie wereldwijd wordt in die twee landen geproduceerd.

Vorig jaar gebruikten Noorse voedselproducenten nog 15.000 ton palmolie. Noorse organisaties zoals Rainforest Foundation Norway (RFN)[1] en Green Living startten daarom een campagne om de grootste voedselproducenten op andere gedachten te brengen. Er werd een website gelanceerd met informatie over het gebruik door producenten van palmolie en op welke manier die geproduceerd was.

De respons was overweldigend, zegt Lars Løvold van RFN. Er was veel media-aandacht, waardoor het bewustzijn bij de consument toenam. De producenten reageerden snel en verminderden hun  gebruik van palmolie. Acht grote producenten schroefden hun gebruik samen met 9600 ton terug – twee derde van de totale consumptie. In 2011 consumeerde elke Noor zonder het te weten drie kilo palmolie, nu is dat nog één kilo per jaar.

Inspirerend

“We zijn erg tevreden met de resultaten van de campagne”, zegt Løvold. “Ik denk niet dat gelijkaardige verminderingen bereikt zijn in eender welk ander land.”

Toch is er nog heel wat werk aan de winkel, zegt hij. De campagne richtte zich op voedsel voor de consument, maar palmolie wordt ook gebruikt in cosmetica, dierenvoeder, detergenten en biobrandstoffen.

Løvold hoopt ook dat andere landen het voorbeeld van Noorwegen volgen. Veel van de Noorse producenten zijn onderdeel van een multinational, en die moeten wereldwijd hun beleid veranderen, klinkt het. De Noorse producenten hebben bewezen dat het mogelijk is om voedsel te produceren en te verkopen zonder palmolie, zegt hij, en dat zou consumenten wereldwijd moeten inspireren om voedsel te eisen zonder schade aan de regenwouden.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!