Workers… just for one day?

Workers… just for one day?

woensdag 25 juli 2012 15:34

Mojito, zon,  tijd nemen voor wat anders in de rapte moet…  Vakantie kan een verademing betekenen. Het vooruitzicht morgen zeker terug aan het werk te gaan kan dat ook zijn!

Naar schatting meer dan duizend werknemers in België kunnen slechts hopen morgen opnieuw een contract te krijgen. Een onvertogen woord tegen de ploegbaas?  Ziek? Zwanger? Feestdag? De volgende dag terug op straat, dat spreekt voor zich.

Uitzendcontracten kunnen in de huidige stand van de wetgeving probleemloos van dag tot dag worden afgesloten. Zodat de uitzendkracht – die dan maar opnieuw op zijn tong heeft gebeten – voor een week vijf dagcontracten krijgt. Die,  opnieuw in de huidige stand van de wetgeving, pas binnen de twee werkdagen na aanvang getekend moeten worden. Woensdagmorgen de contracten voor (afgelopen!) maandag, dinsdag en voor woensdag, en op vrijdagavond de contracten voor donderdag en vrijdag. Als alles volgens het boekje gebeurt. De tong ondertussen ingeslikt, of de pil nog wat langer genomen.

ACV dringt in de Nationale Arbeidsraad aan op een beperking van het gebruik van dagcontracten, met opnieuw een succesje: op 17 juli ’12 tekenden we het advies dat nog dit jaar moet leiden tot de aanpassing van de Wet op de Uitzendarbeid. De cao in bijlage van het advies ligt klaar om door ons getekend te worden. Dagcontracten zullen enkel nog maar mogelijk zijn als de nood hiervoor door de onderneming bewezen kan worden, bijvoorbeeld voor sterk weersgebonden activiteiten. In andere gevallen worden dagcontracten verboden, wat sowieso het geval wordt voor uitzendarbeid “optie vast”.

Ook het verplicht voorafgaand tekenen van uitzendcontracten staat hoog op onze agenda. Wij staan alvast te trappelen hiervoor terug aan de slag te gaan.

Piet Van den Bergh, juridisch adviseur ACV-studiedienst

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!