Sea Shepherd- stand aan het Sint-Pietersstation in Gent.
Nieuws, Milieu, België, Brussel, Gent, Paul Watson, Sea Shepherd, Petitie, Steunbrief -

Sea Shepherd-actie voor vrijlating Paul Watson in Brussel en Gent

Op 20 juli organiseerde de milieuorganisatie Sea Shepherd Belgium in Brussel en Gent een actiedag om de vrijlating te eisen van kapitein Paul Watson, die sinds 21 mei onder huisarrest staat in Duitsland.

woensdag 25 juli 2012 10:22
Spread the love

Vrijwilligers van de organisatie gaven geëngageerden en nieuwsgierigen de kans om de internationale petitie te ondertekenen en informatie in te winnen over de aanhouding van Watson en de uitleveringsprocedure waarin hij verzeild raakte.

Watson, medestichter van Greenpeace en oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society, is een milieuactivist die internationale bekendheid geniet door zijn vernieuwende en doortastende acties om de oceanen te beschermen. Sea Shepherd onderzoekt en registreert illegale activiteiten op zee. Het bewijsmateriaal wordt overgedragen aan de bevoegde autoriteiten en via de media openbaar gemaakt.

Watson werd aangehouden voor een actie in Costa Rica, waar haaien afgeslacht worden voor hun vinnen. Sea Shepherd zou daar in 2002, tijdens opnames van de documentaire ‘Sharkwater’, een regel van het maritiem verkeer in de wind geslagen hebben en daarmee het leven bedreigd hebben van de bemanning van het Costa Ricaanse schip Varadero. Costa Rica vraagt daarom om zijn uitlevering.

De organisatie botste tien jaar geleden in Guatemalteekse wateren op een illegale haaivinnenjacht, verdedigt Sea Shepherd zich. Op bevel van de autoriteiten verplichtte Sea Shepherd toen de bemanning van het Costa Ricaanse schip Varadero hun jacht te staken en terug te keren naar de haven. Ze stuitten op de terugweg echter op gewapende Guatemalteken die de Sea Shepherd-crew wilden gevangen nemen. Om dat te vermijden zette de milieuorganisatie koers naar Costa Rica, waar uiteindelijk nog meer illegale activiteiten met haaienvinnen werden ontdekt.

Watson vermoedt dat de Japanse overheid een hand heeft in zijn arrestatie. Dat land doet er volgens hem alles aan om een volgende campagne van Sea Shepherd tegen Japanse walvisvaarders op Antarctica te verhinderen. 

De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, beslist uiteindelijk of de leider van de milieuorganisatie uitgeleverd wordt aan Costa Rica of vrijgelaten. Wanneer die uitspraak valt, is nog onbekend.

Wie Paul Watson wil steunen, kan de internationale petitie voor zijn vrijlating hier ondertekenen  (http://www.thepetitionsite.com/991/002/034/free-capatain-paul-watson/).

Je kan ook een steunbrief schrijven naar de Duitse minister van Justitie. De voorbeeldbrief van Sea Shepherd Belgium vind je hier: http://www.seashepherd.nl/be/news-120516-1.html.  

take down
the paywall
steun ons nu!