“CIA manager van drugshandel in Mexico”
Nieuws, Mexico, CIA, Drugshandel -

“CIA manager van drugshandel in Mexico”

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en andere internationale organisaties bestrijden de drugshandel niet, maar proberen die te 'managen'. Dat beweert een woordvoerder van de staat Chihuahua in Noord-Mexico.

woensdag 25 juli 2012 16:01
Spread the love

Beschuldigingen over medeplichtigheid aan drugshandel zijn niet nieuw als ze uit de mond komen van activisten, academici of voormalige ambtenaren. Maar dat een woordvoerder van de autoriteiten zo’n uitspraak doet, is uniek.

Guillermo Terrazas Villanueva, woordvoerder van de staat Chihuahua, die grenst aan het Amerikaanse Texas deed zijn uitspraken onlangs tegenover een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling om de drugshandel daadwerkelijk uit te roeien, “want dan zitten de bestrijders zonder werk.”

Onzin

De CIA in Washington wil niet rechtstreeks reageren op de beschuldigingen en verwijst naar een officiële website.

Villanueva heeft geen hoge positie en zijn uitspraken zijn niet representatief voor het Mexicaanse buitenlandbeleid. Andere functionarissen uit Chihuahua, inclusief de burgemeester van Juarez, noemen de uitspraken van de woordvoerder “onzin.”

Volgens de burgemeester wordt goed samengewerkt tussen Mexicaanse en Amerikaanse diensten. De VS voorzien Mexico onder meer van helikopters, wapens en trainingen om de drugshandel te bestrijden.

Kevin Sabet, een voormalig adviseur van het Witte Huis, stelt dat beschuldigingen aan het adres van de CIA gestaafd moeten worden met bewijs. De beweringen van Villanueva zijn misschien een manier om aandacht te vragen voor zijn regio, zegt Sabet. “Dat is begrijpelijk maar niet productief of op de realiteit gebaseerd. Samenzweringstheorieën over de CIA hebben we zo langzamerhand al genoeg gehoord.”

take down
the paywall
steun ons nu!