Ariel University Center in de bezette gebieden
Opinie, Nieuws, Wereld, België -

“Boycot alle Israëlische universiteiten!”

De EU en Israël willen de banden aanhalen op tal van gebieden. Op hetzelfde moment wordt bekend gemaakt dat het Ariel University center in de kolonie Samaria op de Westelijke Jordaanoever een echte universiteit wordt. "Een boycot van alle universiteiten en culturele instellingen in Israel nu! Tot de beslissing om van de school in Ariel een universiteit te maken is teruggedraaid", schrijft filosoof Lieven De Cauter.

woensdag 25 juli 2012 10:19
Spread the love

Een regime dat alle internationale recht al jaren aan zijn laars lapt, is nu onze bevoorrechte partner (DS 24.08). Hoera! Het akkoord van de EU met Israël is een akkoord met een apartheidsregime. Niets meer of niet minder. Schande. Hypocrisie van a tot z. En dat net op het moment dat ze van de illegale kolonie Ariel een universiteitsstad maken. De kolonisering van de Palestina krijgt zijn definitieve plooi met een universiteitsstad. Ariel als parel aan de kroon van een 60 jaar durende misdaad tegen de mensheid.

Het was al duidelijk: sinds zestig jaar voert Israël over alle regeringen heen een zeer consequente politiek van etnische zuivering, van inpalmen van territorium, van apartheid, van diefstal van water en andere bronnen, van het collectief straffen van de bevolking, etc. Dat wordt alsmaar sterker. En met zo’n misdadige politiek gaan wij nu zoete broodjes bakken, onder het mom dat dit ‘corrigerend werkt’ (DS 24.08). Laat me niet lachen.

Nee, Europa, het werkt bevestigend. ‘Kijk eens, wij zijn een bevoorrechte partner van de EU! Nu is het toch overduidelijk dat alle critici van Israël antisemieten zijn, ja toch?’ Bravo voor de pro-israel lobby. Het heeft even geduurd, er zat wat vertraging op, maar het is een feit: Europa kust de voeten van Israël. En de politieke klasse wast zoals gebruikelijk haar handen in onschuld. Beschaamd om Europeaan te zijn. Echt waar.

Dit is een kaakslag voor alle Palestijnen, die al 60 jaar lijden onder het laatste Europese koloniseringproject (want de zionisten waren en zijn Europeanen). De Nakbah, de ethnische zuivering van Palestina, is en blijft de enige grootschalige misdaad tegen de mensheid, die tot op heden genegeerd wordt. Ja, het negationisme gaat dat wie ernaar verwijst, gejend, de mond gesnoerd en liefst ook nog vervolgd wordt. Ik stel voor dat Europa Lieberman volgt en het gebruik van het woord Nakbah strafbaar stelt en waarom ook niet alle kritiek op Israël wettelijk als antisemitisme brandmerkt. Proficiat Europa!

Het enige lichtpuntje in deze misselijkmakende arrogantie, is dat de Israëlische universiteiten niet opgezet zijn met die illegale universiteit, de rectoren protesteren (DS 24.058). Maar vraag is of dit veel zal uithalen. Vraag is ook of het niet meer is dan een truckje om de roep om een academische en culturele boycot van Israël, die nu luider dan ooit zou moeten klinken (hoor ik daar iets?) de wind uit de zeilen te nemen.

Een boycot van alle universiteiten en culturele instellingen in Israel nu! Tot de beslissing om van de school in Ariel een universiteit te maken is teruggedraaid. Heren rectoren aller landen, aan de arbeid! Alle structurele (niet individuele!) contacten en projecten met Israëlische universiteiten en culturele instellingen nu bevriezen! Collega’s professoren en culturati, het is hoog tijd om BACBI op te richten: the Belgian Academic and Cultural Boycott of Israel. Ik zeg het al jaren, maar nu moet het maar. Wie doet er mee? Of is iedereen bang van Michael Freilich en de zijnen?

Lieven De Cauter is filosoof, schrijver en kunsthistoricus, professor aan de universiteit van Leuven

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!