Amerikaanse veteranen pleiten voor groene vloot
Nieuws, Milieu, Fossiele brandstoffen, Groene vloot -

Amerikaanse veteranen pleiten voor groene vloot

Bijna vierhonderd voormalige generaals, admiraals en andere hoge officieren roepen het Amerikaanse Congres in een brief op om de opmars van een "groene vloot" niet langer te blokkeren.

woensdag 25 juli 2012 15:13
Spread the love

De Amerikaanse Navy wil haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk verminderen. De bevoegde minister Ray Mabus heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 zelfs de helft van de benodigde brandstoffen uit alternatieve bronnen te halen.

Maar dat is niet naar de zin van de Republikeinen in de Commissie Strijdkrachten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In een rapport over de nieuwe begroting verbood de commissie de Navy zelfs om alternatieve brandstoffen aan te kopen als die meer kosten dan traditionele, fossiele brandstof. Als de commissie haar zin krijgt, is dat niet alleen een klap voor de marine, maar vooral voor de kleine, experimentele biobrandstofindustrie in de VS, die onmogelijk op prijs kan concurreren met de grootschalige conventionele brandstofindustrie.

Bijna vierhonderd prominente veteranen schieten de groene vloot daarom ter hulp. De generaals, admiraals en andere hoge officieren op rust dringen er in een brief bij het Witte Huis en het Congres op aan om fondsen te regelen voor het programma.

“Als veteranen en voormalige leden van de veiligheidsdiensten vinden we het van kritiek belang dat de Amerikaanse bevolking de belangrijke inspanningen van het ministerie van Defensie steunt om onze natie minder energieafhankelijk en veiliger te maken”, schrijven ze. “Het is van levensbelang voor onze nationale veiligheid, onze economische veiligheid, en onze verplichtingen aan de dappere mannen en vrouwen die overal ter wereld missies uitvoeren.”

Zolang de marine petroleum nodig heeft voor haar vliegtuigen, schepen en voertuigen, zullen de manschappen gevaar lopen bij het transporteren van die brandstoffen. En omdat de prijs van fossiele brandstoffen bepaald wordt op de fluctuerende wereldmarkt, is de militaire begroting kwetsbaar.

Maar de officieren zien het ook in een breder perspectief. “Zolang de VS en de internationale veiligheid afhankelijk zijn van olie die in volatiele regio’s in de wereld geproduceerd wordt, zullen onze strijdkrachten gevaarlijke missies blijven uitvoeren om vrije wereldhandel en de veiligheid van vitale energiebronnen over internationale zeeroutes te verzekeren”, schrijven ze.

take down
the paywall
steun ons nu!