“Pakistan loopt klimaathulp mis”
Reportage, Nieuws, Milieu, Pakistan, Klimaatopwarming, Klimaathulp -

“Pakistan loopt klimaathulp mis”

Pakistaanse klimaatwetenschappers klagen over de gebrekkige aandacht van hun overheid voor het klimaatprobleem. Pakistan moet een voorbeeld nemen aan Bangladesh, zeggen ze, en internationale hulp aanvaarden om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

dinsdag 24 juli 2012 16:43
Spread the love

Pakistan is slechts in beperkte mate medeverantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, maar hoort wel bij de landen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen ervan. In 2008 riep de Pakistaanse regering een werkgroep in het leven met veertig wetenschappers in negen commissies. Die stelden samen een klimaatbeleid voor, dat in maart werd aangenomen door de regering. Maar daar is inmiddels al weer aan gesleuteld, klagen de wetenschappers. Bovendien zijn er lang niet genoeg middelen om het beleid ook in de praktijk om te zetten.

De wetenschappers uitten hun kritiek bij monde van Qamaruz Zaman Chaudhry, een van de auteurs van het klimaatbeleid en huidig vicevoorzitter van de World Meteorological Organisation. In een interview met de krant The Express Tribune noemt hij Bangladesh als een voorbeeld van hoe het beter kan. Het land aanvaarde internationale hulp in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, en haalde het voorbije jaar alleen al een half miljard dollar binnen.

Implementatie

Bovendien wordt het klimaatbeleid onvoldoende geïmplementeerd, zegt hij. “Er is een beleid, maar er wordt geen vooruitgang geboekt wat praktische ingrepen betreft”, zegt Chaudhry. “We moeten enorme ingrepen doen om de impact van de klimaatverandering te verzachten, door voorzorgsmaatregelen te nemen.” De wetenschapper denkt daarbij aan ingrepen in de landbouw, energiesector, watervoorziening en bosbouw, maar ook aan manieren om de gevolgen van overstromingen te beperken.

Dit jaar al kijkt het land aan tegen een watercrisis, zegt Chaudhry, door gebrekkige moessonregen. “Het land beschikt niet over een systeem van wateropslag, en 30 tot 40 procent van het water dat gebruikt wordt voor irrigatie gaat verloren door de slechte staat van de irrigatiesystemen en de nonchalance van de gebruikers.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!