Verslag, Lokaal, Antwerpen, Zinloos geweld, Noorse Zeemanskerk, Zomerschool, Helle gannestad -

Noorse gemeenschap herdacht slachtoffers zinloos geweld

ANTWERPEN - De Noorse gemeenschap in Antwerpen hield op zondag 22 juli 2012 een ingetogen herdenkingsplechtigheid in de Noorse Zeemanskerk op de Italiëlei, om de 77 slachtoffers van het zinloos geweld, dat precies een jaar geleden in hun heimat plaatsvond, te gedenken. Ruim 250 mensen woonden de plechtigheid bij.

dinsdag 24 juli 2012 11:45
Spread the love

“Wij willen de gewone mensen, van wie die dag door waanzin, haat en fanatisme het leven brutaal werd ontnomen, levend houden door hun droom voor een warme, liefdevolle en open samenleving te eren. Want als één man zoveel haat kan tonen, bedenk dan hoeveel liefde wij met z’n allen samen kunnen laten zien.”

Helle Gannestad
 

Daarmede verwees Liv-Kari Rudsbrâten van de Noorse Ambassade, in haar toespraak naar het in Noorwegen bekende twitterbericht van de jonge Helle Gannestad -naar aanleiding van de aanslagen in Oslo en Utoya- dat symbool staat voor de wijze waarop het land dit drama verwerkt. “Want de moordenaar heeft zijn doel niet bereikt. De Noorse samenleving is sindsdien warmer, hechter en sterker geworden. Er is geen sprake van bitterheid of haat in mijn land, als gevolg van deze gruwelijke gebeurtenis. Meer dan ooit voelen alle Noren zich met mekaar verbonden en samen verwerken wij dit diep verdriet.”
 

Kinderen van de Regenboog
 

Burgemeester Patrick Janssens prees de opvallende waardigheid waarmee het land de feiten verwerkt en de serene manier waarop Noorwegen de dagen na het drama met de gebeurtenis is omgegaan. Het publiek werd na de toespraken uitgenodigd het lied ‘De gedachten zijn vrij’ mee te zingen. Daarna zongen de kinderen van de Zomerschool, onder leiding van Veronica Joris, het ontroerende lied ‘Kinderen van de Regenboog’, waarna ze 77 witte rozen neerlegden op een ereplaats in de Noorse Zeemanskerk.

take down
the paywall
steun ons nu!