Families van gedode taliban veroordeeld tot bedelstaf
Nieuws -

Families van gedode taliban veroordeeld tot bedelstaf

De meeste families van talibanstrijders die sneuvelden bij gevechten met het leger in Pakistan of Afghanistan, leven in schrijnende armoede. Een financiële compensatie van de taliban hoeven ze niet te verwachten, want de terreurbeweging zou op zwart zaad zitten.

dinsdag 24 juli 2012 11:37
Spread the love

“De meerderheid van de families van gesneuvelde militanten is nu afhankelijk van aalmoezen om te eten. Er is niemand om hen te helpen”, verklaart Taj Muhammad Khan. Hij is leerkracht in Tank, een van de 25 districten van de Pakistaanse provincie Khyber-Pakhtunkhwa die grenst aan Afghanistan.

“De taliban hebben minderjarigen en ongeletterde mannen ingelijfd, maar deden niets om hun families te helpen als ze werden gedood”, meent Khan.

Martelaar

De 28-jarige fruitverkoper Ikramullah Shah verliet zijn huis in Tank in januari vorig jaar. “Hij zou in een lokale moskee gaan bidden, maar kwam nooit terug”, vertelt zijn vader Abdullah Shah. “In april kwamen er enkele talibanleiders na middernacht langs om te vertellen dat mijn zoon een martelaar was geworden in de strijd tegen het ‘ongelovige leger’. Nu moet ik bedelen om zijn kinderen en weduwe te onderhouden.”

De jonge boer Shafquatullah uit Charsadda werd gedood in Afghanistan in juni 2010. Hij was de broodwinner voor zijn twee jongere broers en zijn ouders. “De taliban gaven me 330 euro toen ze ons het tragische nieuws van mijn zoon kwamen vertellen. Ze beloofden ons elke maand geld te geven, maar deden het niet”, zegt zijn vader.

Financiële problemen

De minister van Sport in Khyber-Pakhtunkhwa, Syed Aqil Shah, noemt de taliban huurlingen die hun vrienden dumpen. “Ze hebben honderden families van hun broodwinner beroofd, maar bekommeren zich niet om het lot van de rouwende families.”

“In het begin betaalden talibanleiders een beetje geld aan de nabestaanden van gesneuvelde militanten, maar nu kampen ze als gevolg van de internationale strijd tegen terrorisme zelf met zware financiële problemen”, meent Shah.

“De Pakistaanse taliban verdienen momenteel geld met ontvoeringen, afpersing en bankovervallen. Maar deze fondsen volstaan niet om de nabestaanden van gedode militanten te onderhouden”, verklaart de minister, die zelf drie aanslagen van de taliban overleefde.

Politie-inspecteur Muhammad Khalid, die meer dan tien gelijkaardige zaken onderzocht, bevestigt dat de families het hard te verduren krijgen wanneer militanten worden gedood.

Maar in sommige gevallen heeft de taliban aanzienlijke bedragen uitgekeerd aan de nabestaanden van gesneuvelde militanten. In het district Bannu ontdekte de politie dat de taliban in 2005 maar liefst 28.000 euro had overgemaakt aan een familie.

take down
the paywall
steun ons nu!