De Kaaimaneilanden, één van de populaire belastingparadijzen
Nieuws, België -

“BNP Paribas verstopt voor haar klanten 574 miljard dollar in belastingparadijzen

Een globale superrijke elite verbergt maar liefst 21 biljoen dollar in belastingparadijzen. Dat is meer dan het bnp van de VS en Japan samen. BNP Paribas, waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, beheert voor haar klanten 574 miljard dollar in belastingparadijzen en is daarmee de zesde bank ter wereld in die schaduwsector.

zondag 22 juli 2012 10:32
Spread the love

Zaterdag onthulde DeWereldMorgen.be hoe BNP Paribas ultrarijke klanten helpt om ongemerkt 80.000 euro cash en meer van hun geheime rekening in een belastingparadijs af te halen.

Uit een nieuw rapport dat opgesteld werd door James Henry, de voormalige hoofdeconoom van consultancybedrijf McKinsey, blijkt dat die service van BNP Paribas deel uitmaakt van een hele schaduweconomie.

Een globale elite wist 21 biljoen dollar te onttrekken aan het oog van de overheden en de fiscus en de grootste banken van de wereld helpen hen om dat geld te verstoppen in belastingparadijzen. BNP Paribas is één van de meest ijverige banken op dat vlak.

De bank heeft 347 filialen in belastingparadijzen en verbergt daar voor haar klanten 574 miljard dollar. Dat is een pak meer dan het bnp van België (394 miljar dollar in 2010).

BNP Paribas is daarmee de zesde bank ter wereld in die lucratieve ‘sector’. Het zijn niet toevallig twee Zwitserse banken – UBS en Crédit Suisse – die het lijstje aanvoeren.

“De rijkdom van die elite wordt beschermd door een goedbetaalde, ijverige schare van professionals in de legale wereld van de privébanken die gebruik maken van de groeiende grenzeloosheid en zorgeloosheid van de globale economie”, schrijft James Henry.

Henry deed dat onderzoek in opdracht van de internationale beweging Tax Justice Network. Om te bewijzen dat het echt wel om een kleine globale elite gaat, voegt de onderzoeker er nog een cijfer aan toe. Tien biljoen dollar van die fortuinen in belastingparadijzen is in handen van 92.000 mensen of 0,001 procent van de wereldbevolking. Zij bezitten samen meer dan de armste helft van de hele wereldbevolking. 

De Belgische overheid is sinds de ineenstorting van Fortis één van de grote aandeelhouders van BNP Paribas.

take down
the paywall
steun ons nu!