Fragment uit een intern document van BNP Paribas
Verslag, Nieuws, België -

Een koffertje met 100.000 euro zwart geld afhalen? BNP Paribas helpt

Hoe haal je (zwart) geld af van je rekening in een ver belastingparadijs zoals Singapore of Hong Kong? Moet je dan telkens het vliegtuig nemen? Het is een vraag waar u wellicht niet wakker van ligt, maar mocht u dat wel doen, heeft BNP Paribas het antwoord. Hoe discreet een koffertje met 100.000 euro afhalen of een nieuwe onthulling over de hand-en-spandiensten van BNP Paribas aan fraudeurs.

zaterdag 21 juli 2012 15:11
Spread the love

Is de Luxumbrella, de fiscaal aantrekkelijke paraplu waar we de voorbije dagen over berichtten, iets voor de kleine garnalen onder de grote vermogens, dan zijn de verre belastingparadijzen het speeltje van de grote jongens.

Bij Luxumbrella ging het over mensen die 300.000 of 1 miljoen willen verstoppen voor de fiscus. Bij belastingparadijzen waar de instapkosten iets hoger liggen, spreken we over totaal andere grootteorden.

BNP Paribas, een bank waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, heeft 347 filialen in belastingparadijzen. Dat zijn er maar liefst 158 meer dan in 2009 toen België na de ineenstorting van Fortis 8,2 miljard euro belastinggeld ophoestte voor de aandelen van BNP Paribas.

Singapore, Zwitserland of Hong Kong als klant bij BNP Paribas kan je er je fortuin parkeren op een rekening die veilig is voor de fiscus. Maar hoe haal je dat geld er weer af als je pakweg 100.000 euro nodig hebt om een decadent feestje te organiseren of om als zakgeld te gebruiken op een luxereisje?

BNP Paribas biedt de oplossing. De bank gebruikt daarvoor het systeem van de ‘terbeschikkingstelling van middelen’ (in het Frans ‘Mise à disposition de fonds’). Een systeem dat je bijvoorbeeld ook kan gebruiken als je op reis in een ver land je portefeuille verloren bent. Je kan dan vragen aan je bank om snel enkele honderden euro op te sturen naar een bank in het land waar je verblijft.

DeWereldMorgen.be kon een document inkijken waarin BNP Paribas die mogelijkheid aanbiedt aan klanten die tot 40.000 euro in een koffertje willen overhandigd krijgen in een agentschap naar keuze. Van die 40.000 kan makkelijk worden afgeweken, meldt de bank. Voor bedragen hoger dan 80.000 euro moet de klant wel de toelating krijgen van de directie van de bank. BNP Paribas is dus zo zelfzeker dat ze die methodes gewoon op papier zetten.

Geen sporen

Het voordeel voor de klant is dat er bijna geen enkel spoor wordt achtergelaten. Mocht de klant dat geld laten overschrijven op zijn Belgische rekening is er natuurlijk wel een spoor. Het enige spoor dat bij het systeem van de terbeschikkingstelling overblijft, is een naam en een bedrag in de interne rekeningen van de bank. Maar die gaan verloren in de stroom van miljoenen bewegingen die daar elke dag geregistreerd worden.

BNP Paribas waarschuwt de rijke klanten toch voor dat spoor, omdat je natuurlijk nooit voorzichtig genoeg kan zijn bij dat soort illegale praktijken: “Les clients doivent être informés du caractère risqué de l’opération en raison du fait que les renseignements fourni ainsi qu’une copie de la pièce d’identité du bénéficiaire des fonds seront conservés auprès de l’autre Banque du Groupe.”

Volgens BNP Paribas moet het ook een uitzondering blijven. Je mag niet elke maand zo’n koffertje afhalen. “Les mises à disposition doivent rester une exception, et ne pas avoir un caractère répétitif.”

Bij de uitzonderingen staat dat het ook om bedragen hoger dan 80.000 mag gaan en die mogen zelfs van een andere bank komen dan de groep BNP Paribas.

Belgen die een koffertje met honderdduizend euro afhalen bij BNP Paribas afkomstig van hun rekening in een belastingparadijs, ze bestaan. En BNP Paribas doet er alles aan om er voor te zorgen dat de Belgische schatkist – die nochtans diep in de buidel moest tasten om Fortis te redden – geen onraad ruikt.

Heel rijke klanten in heel Europa hebben toegang tot deze mogelijkheid. Ook in Frankrijk, het thuisland van BNP Paribas. In volle crisis moest de Franse overheid nochtans wel 5,1 miljard euro ophoesten om BNP Paribas boven water te houden. Van dankbaarheid of wroeging hebben ze in dat soort kringen weinig last.

Omgekeerd bestaat die dankbaarheid vreemd genoeg wel. Vorige maand reikte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders  het ereteken van Officier in de Kroonorde uit aan Jean-Laurent Bonnafé, administrateur-directeur-generaal van BNP Paribas voor zijn “rol bij de verwerving van Fortis Bank door de groep BNP Paribas”. Banken, we moeten blijkbaar blij zijn dat ze ons nog willen oplichten.

take down
the paywall
steun ons nu!