Wapenindustrie en Republikeinen vinden extra bezuinigen gevaarlijk
Nieuws, Defensie, Verenigde Staten, Republikeinen, Bezuinigingen -

Wapenindustrie en Republikeinen vinden extra bezuinigen gevaarlijk

WASHINGTON— Nu de Congresleden in de VS niet samen tot bezuinigingen kunnen besluiten, dreigen de budgetten automatisch te worden gekort, vooral voor Defensie. Een ramp voor de Amerikaanse belangen en voor de werkgelegenheid, vindt de defensie-industrie.

vrijdag 20 juli 2012 15:58
Spread the love

Vorig jaar heeft Obama met de Republikeinen afgesproken dat er 1200 miljard dollar (980 miljard euro) bezuinigd gaat worden in de komende tien jaar, om de staatsschuld af te bouwen. Mocht het Congres het niet eens worden over de verdeling daarvan, zou er automatisch sequestration in werking treden. Dat wil zeggen: de bezuinigingen zouden automatisch van kracht worden, vanaf 2013, de helft bij het Pentagon, de helft bij andere ministeries.

Onrustig

Dit had de Congresleden moeten dwingen om met een plan te komen, maar zelfs een Supercommissie van mensen uit beide partijen kwam er niet uit. Nu de verkiezingen naderen, en de partijen alsmaar minder geneigd zijn tot compromis, wordt de defensie-industrie onrustig.

Een deel van de 600 miljard dollar (490 miljard euro) bestaat uit lucratieve wapencontracten die nu op de helling staan. In Washington kwamen de topmannen deze week samen om de ernst van de dreiging te bespreken.

“Als de sequestration volledig wordt uitgevoerd, zal het Amerikaanse leger geen adequate middelen meer hebben om de Verenigde Staten en hun wereldwijde belangen te verdedigen”, verklaarden ze gezamenlijk op een bijeenkomst van drie rechtse denktanks. En dat in een tijd waarin “China, Rusland en andere concurrenten hun defensie-industrieën opschroeven.” Bovendien zouden honderdduizenden werknemers hun baan erdoor verliezen.

Met 645 miljard dollar (525 miljard euro) per jaar besteden de Verenigde Staten nog steeds meer aan defensie dan de twintig landen samen die daarna op de ranglijst staan. Dat geld vormt 40 procent van de wereldwijde militaire uitgaven. Het is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. China besteedt waarschijnlijk nog geen derde daarvan – al stijgen de Chinese uitgaven ieder jaar.

Vorig jaar werd er al besloten tot het schrappen van 450 miljard dollar (370 miljard euro). Als daar over het hele decennium nog eens de automatische bezuiniging bijkomt, zou dat “rampzalig” zijn, vindt ook de baas van het Pentagon, Leon Panetta. Al weet niemand of hij dit echt meent, of dat hij Republikeinen wil dwingen een compromis te sluiten.

Werkgelegenheid

Nu de verkiezingen naderen, benadrukken de Republikeinen steeds meer de gevolgen voor de werkgelegenheid. Ze schakelen de defensie-industrie in om dat duidelijk te maken, zoals met een hoorzitting afgelopen week waar de topmannen van de vier grootste wapenproducenten aanwezig waren. Die zijn bang dat de industrie “ernstige schade” wordt toegebracht. Volgens de Aerospace Industries Association zouden de extra bezuinigingen leiden tot bijna 1,1 miljoen minder banen in de defensiesector, alleen al komend jaar.

De Republikeinen moeten eerst maar eens werken aan een compromis over belastingen, vinden de Democraten. Ondertussen blijkt dat veel Amerikanen de bezuinigingen op defensie helemaal niet zo erg vinden. Volgens een peiling van worldpublicopinion.org zijn mensen gemiddeld voor een bezuiniging van 18 procent, in Republikeinse districten iets minder, in Democratische districten iets meer. Dat geldt overigens ook voor mensen die in districten wonen waar veel defensiebanen zijn, en dat is opvallend.

take down
the paywall
steun ons nu!