Luiz Inacio Lula da Silva photo by World Economic Forum
Nieuws, Staking, Ambtenaren, Brazilë, President Rousseff -

Braziliaanse ambtenaren keren zich tegen president Rousseff

RIO DE JANEIRO — De stakingsgolf onder Braziliaanse staatsambtenaren breidt zich uit. Nu al 350.000 ambtenaren zijn in staking gegaan.

vrijdag 20 juli 2012 16:17
Spread the love

De staking begon twee maanden geleden bij universiteitsprofessoren en kreeg navolging bij ministeries, overheidsagentschappen, media, gezondheidsdiensten en staatsbedrijven zoals Electrobras. De ambtenaren eisen onder meer een hoger salaris en nieuwe aanwervingen.

Lula

Volgens de vakbonden gaat het om de groep die destijds de linkse Arbeiderspartij (PT) van Lula da Silva in het zadel heeft geholpen. Die keert zich nu tegen diens opvolger en partijgenoot Dilma Rousseff.

“Dezelfde groep die de PT aan de macht heeft geholpen, die probeert Rousseff nu wakker te schudden om haar te zeggen dat ze zich vergist”, zegt Oton Pereira Neves, secretaris-generaal van de ambtenarenvakbond Sindsep in het Federale District, de regio waarin hoofdstad Brasilia ligt.

“Alle ambtenaren met lage lonen merken dat de regering nu het internationale financiële systeem probeert te redden. Daarom willen ze waarschuwen dat deze strategie het land naar een algehele ramp leidt.”

Eerste grote staking

Vorig jaar kreeg de regering van Rousseff al af te rekenen met stakingen in de privésector, onder meer in de bankwereld; dat was ook Lula overkomen. Maar het is voor het eerst dat federale ambtenaren zo eensgezind mobiliseren tegen de regering.

“Het is de eerste grote staking voor Dilma”, zegt politiek analist Alexandre Barros van consultancybedrijf Early Morning.

De stakers hielden al massabetogingen in Brasilia.

Belastingvrijstelling

Hun salaris loopt al sinds 2008 achter op de inflatie, zeggen ze. De regering wijst erop dat ze al een verhoging kregen van de regering-Lula en wil nu de economische crisis te lijf gaan door de productie en consumptie te stimuleren.

De regering beloofde al belastingvrijstellingen voor onder meer metaal-, textiel- en schoenenindustrie, en maatregelen die het krediet moeten stimuleren. Verwacht wordt dat ze de komende dagen ook nieuwe investeringen in infrastructuurwerken  aankondigt.

Fiscale vrijstellingen

“Het grote probleem is dat er sinds 2010, op het eind van Lula’s mandaat, meer nadruk is gelegd op  de begrotingsaanpassing, en dat is duidelijk een struikelblok in de onderhandelingen met de ambtenaren omdat er niet aan hun looneisen wordt voldaan”, zegt econoom Adhemar Mineiro van Dieese, een studiedienst van de vakbonden. “Dat is nu verergerd, want hoe meer men snoeit via fiscale vrijstellingen, hoe meer men dat probeert te compenseren op andere gebieden en dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de openbare sector, met de explosieve situatie die we nu hebben.”

De PT-leiding willen vermijden dat de sociale en economische vooruitgang van het laatste decennium teniet wordt gedaan. Zo zijn er 28 miljoen Brazilianen uit de armoede gehaald door sociale programma’s.

Rousseff vreest dat ze haar economische doelstellingen niet haalt als ze toegeeft aan de eisen van de ambtenaren. Volgens het ministerie van Financiën zou het inwilligen van alle eisen de schatkist 37 miljard euro kunnen kosten.

take down
the paywall
steun ons nu!