Madrid
Nieuws, Europa, Politiek, Vakbonden, Sociaal protest, Spanje, Eurocrisis, Madrid, Stakingen, Reddingsplan, Besparingsmaatregelen, Barcelona, Regering-Rajoy -

Bijna miljoen Spanjaarden op straat tegen bezuinigingen

Bijna een miljoen Spanjaarden kwamen donderdag in 80 steden op straat tegen de bezuinigingsmaatregelen van de conservatieve regering-Rajoy. Die kreeg dezelfde dag nog groen licht van het parlement voor haar besparingspakket van 65 miljard euro.

vrijdag 20 juli 2012 19:10
Spread the love

De door de vakbonden georganiseerde betoging was een succes. Alleen al in Madrid kwamen er volgens de vakbonden 800.000 mensen op straat. In Barcelona 400.000, in Valencia 100.000. In andere steden waren tienduizenden mensen op de been. De betogers droegen spandoeken met zich mee met een ‘Nee’ en een schaar als symbool tegen de besparingen. Ze scandeerden ook leuzen tegen de regering-Rajoy.

De meeste betogingen verliepen zonder noemenswaardige problemen. In Madrid werd na afloop van de betoging nog een bijeenkomst gehouden op het Puerta del Sol-plein met enkele tienduizenden betogers. Laat op de avond kwam het nog tot confrontaties tussen de politie en enkele tientallen betogers die naar het parlement wilden optrekken. De politie gebruikte rubberkogels en traangas. In andere steden werden vuilnisbakken in brand gestoken en banden van politiewagens doorprikt.

Na de aankondiging door de regering van de drastische besparingsplannen waren er eerder deze week al diverse acties. Naast de mijnwerkers, hebben ook ambtenaren zich bij het protest aangesloten. Boze ambtenaren blokkeerden donderdagochtend het verkeer op de grote lanen van Madrid. In Barcelona namen ook brandweerlui deel aan de betoging met spandoeken waarop stond “Brandweerlui met uitsterven bedreigd”.

Het goedgekeurde besparingspakket van 65 miljard euro zal het noodlijdende Spanje, waar nu al één op de vier werknemers zonder werk zit, nog dieper in de crisis duwen, vrezen de vakbonden. De sociale onrust zal ook in andere sectoren aanwakkeren. De eerstvolgende actie is al gepland op zaterag 21 juli en voor 25 september hebben de bonden alvast een algemene staking aangekondigd.

Een positieve noot is volgens sommigen de goedkeuring door Duitsland van een Europees financieel reddingsplan voor Spanje van 122 miljard euro. Maar of de markten hiermee zijn gerustgesteld?

Info: -Twitter.com – #19j

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!