Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Overlast, Moskeeën, Ramadan 2012, Moskeestewards -

Antwerpse moskeeën zetten stewards in tijdens ramadan

ANTWERPEN - Twaalf Antwerpse moskeeën zetten tijdens de ramadan, die vandaag van start gaat, zogenoemde moskeestewards in, om eventuele overlast in hun buurt te beperken en op te lossen. Zij spreken moskeebezoekers aan om rekening te houden met de buurtbewoners en vormen ook een aanspreekpunt voor de buurt wanneer deze bezoekers voor geluids- of parkeeroverlast zouden zorgen.

vrijdag 20 juli 2012 11:25
Spread the love

De moskeegidsen zijn vrijwilligers en werken samen met het lokale buurttoezicht en de politie. Tijdens de ramadan zullen er 35 stewards actief zijn. Zij moeten er mede voor zorgen dat de ramadanperiode vlot verloopt.

Zonsondergang

Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken en seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Zwangere vrouwen, personen met een handicap, zieken en kinderen hoeven niet mee te vasten. De ramadan 2012 duurt tot en met zondag 19 augustus.

Dit is doorgaans een drukke periode voor de moskeeën. Veel moslims bezoeken hun moskee na de vastenverbreking, na zonsondergang dus. Daardoor kunnen de parkeerdruk en de geluidsoverlast in de buurt van moskeeën fors toenemen. Om dit in goede banen te leiden zetten twaalf Antwerpse moskeeën stewards in.

Aanspreekpunt bewoners

De moskeestewards zijn bestuursleden of leden van Antwerpse moskeeën. Voor en na het gebed op vrijdag, op feestdagen en tijdens de ramadan houden zij vrijwillig toezicht aan de poorten van de moskeeën. Ze vragen de bezoekers niet te blijven napraten aan de poorten.

De stewards spreken Nederlands, maar kunnen de bezoekers ook in hun eigen taal aanspreken. Ze volgden bovendien een EHBO-opleiding. De moskeestewards zijn ook een aanspreekpunt voor de buurtbewoners.

Overlast beperken

De moskeeën die vorig jaar tijdens de ramadan voor overlast zorgden, staan dit jaar nauwer in contact met de stadsdiensten en de politie. Het inschakelen van stewards werd vorig jaar al succesvol toegepast in moskeeën op de Luchtbal, Deurne-Noord en Borgerhout.

Het initiatief wordt nu fors uitgebreid naar buurten, waar voor overlast wordt gevreesd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!