Verslag, Nieuws, De week in muziek -

LuisterPost: De Week In Muziek 19 juli 2012

Sprokkels uit de wereld van de muziek met een stel cd-aankondigingen, gratis tracks en compilaties, concertaankondigingen van Jack White, Mark Lanegan en The Vaccines en de viering van 100 jaar Woody Guthrie, de vader van alle protestzangers.

donderdag 19 juli 2012 09:02
Spread the love

Vrijdag 13 juli: verrassing
Een mooie verrassing om de dag mee te beginnen. De tweede plaat van How To Dress Well wordt aangekondigd en een mooie proef ervan valt gratis mee te grabbelen op soundcloud met het nummer ‘Ocean Floor For Everything’. Atmosferisch, lichtjes gothic, maar tevens een snuifje blues en de typische r&b-autotuning. Weelderig, maar ideaal. Die dag ook genoten van de nieuwste van Dead Rat Orchestra, die The Guga Hunters of Ness heet en de muziek vormt bij een BBC-documentaire. Ongewone instrumenten zorgen voor een schitterend resultaat.
Heel anders –lichtvoetig en elektronisch – maar ook beslist de moeite waard is Sweet Silence van Barbara Morgenstern. De productie is van T.Raumschmiere en de teksten zijn als vanouds diepgravend.
Fleetwood Mac laat bij monde van Stevie Nicks weten dat ze weer samen zullen optreden.

Zaterdag 14 juli: Woody 100
De vader van alle protestzangers Woody Guthrie zou vandaag 100 geworden zijn. De man had niet alleen op Dylan en zijn generatie een grote invloed, maar Joe Strummer, de legendarische voroman van The Clash liet zich in zijn jonge jaren aanspreken als Woody. Een andere erfgenaam is Billy Bragg die naar aanleiding van de 100ste geboortedag een reeks concerten gaf.
Van het Londense Echo Lake verscheen eindelijk een langspeler Wild Peace. Hij staat vol met rammelpop en verdrijft zowaar de regen. Even. Een mooie verrassing is dan weer The Sparrow van Lawrence Arabia, een plaat vol met nieuwe beschaafd psychedelische groovepop.

Zondag 15 juli: 15 000 minuten muziek
Africantape is een interessant Europees label en om dat te staven gooiden ze net een sampler met 19 gratis tracks op bandcamp.
Dour is één (modder)plas, maar toch had dit gebeuren weer een van de beste affiches – met liefst 15 000 minuten muziek – van de zomer. De goede spirit kon niemand eronder krijgen. Zo zie je maar.

Maandag 16 juli: RIP Jon Lord
Jon Lord van Deep Purple is overleden. Na jarenlang sessiewerk (hij speelde bij voorbeeld toetsen op ‘You Really Got Me’ van The Kinks) werd hij de toetsenist van deze ultieme hardrockers en schreef onder meer het baanbrekende Concerto for Group and Orchestra. Lord was dan ook klassiek geschoold. Hij speelde al een tiental jaar niet meer mee met de band en overleed aan kanker op zijn 71ste.
Mumford & Sons laten weten dat hun nieuwste cd Babel uitkomt op 2 september.
The Afghan Whigs geven dan weer de song ‘Lovecrimes’ weg op www.theafghanwhigs.com.

Dinsdag 17 juli: Boomtown start
De nieuwe plaat van Freaky Age komt uit op 20 augustus en heet (From The Heart Of) Glitter Lake. De nieuwe single Masks is afkomstig van het album en valt hier gratis en exclusief te downloaden.
Boomtown Gent gaat vandaag van start en meteen regent het niet meer. Misschien moet dit kwaliteitsfestival wel twee maanden duren?
De Belgische band COEM brengt eind juli ‘Wave To Us On Your Way To The Top’, een mooi voorbeeld van DDIY (decide and do it yourself) noemen ze het zelf.

Woensdag 18 juli: één bloem maakt de zomer nog niet
Flying Lotus brengt op 1 oktober Until The Quiet Comes, uit, de opvolger van het briljante Cosmogramma. We kijken er al naar uit.

Aangekondigd:
Op zaterdag 21 juli is er het B-United Festival op het Muntplein. Hier de volledige line-up:
Programma :
15:00 Karim Baggili Sextet (B)
16:15 Che Cirque ‘Jump’ (Straattheater)
17:00 La Mal Coiffée (Occitànië)
18:15 Orkestar Braka Kadrievi (Balkan Brass Band)
19:00 Dédé Saint-Prix (Martinique)
20:15 Orkestar Braka Kadrievi (Macedonian Gypsy Brass)
21:00 Odemba OK Jazz All Stars & Papa Noël (Rumba Legends)

Op 14 oktober komt hiphopsensatie araabMUZIK
naar de Brusselse AB. Op vrijdag 19 oktober spelen daar The Vaccines en te oordelen naar hun nieuwe single ‘No Hope’ zal dat straf worden. Ook een nieuwe full-cd – opgenomen in Brussel – staat op stapel. De AB kondigt verder voor het najaar en begin 2013 een avontuurlijke jazzreeks aan, met Colin Stetson, Portico Quartet, Mulatu Astatke, Brad Mehldau…
Ook de buren van de Botanique gaven nog een stel namen vrij: op vrijdag 26.10 speelt Roscoe daar, op maandag 26.11 treedt Sébastien Tellier in het Koninklijk Circus aan en op vrijdag 07.12 hebben ze Marina And The Diamonds aan de Koningstraat.
Jack White komt op 6 september naar de Lotto Arena, de voorverkoop begint op 20 juli om 10 uur via deze link. Op datzelfde moment (en via dezelfde link) start ook de voorverkoop voor het optreden van Mark Lanegan Band in het koninklijk Circus op 18 november.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!