Meyrem Almaci
Verslag, Nieuws, België -

“BNP Paribas toont totaal gebrek aan respect voor overheid”

Hoewel geen enkel ander medium het nieuws oppikte over de complexe fiscale vluchtroutes die BNP Paribas opzette voor haar gefortuneerde klanten onder wie ook Belgen, kwamen er toch enkele politieke reacties.

donderdag 19 juli 2012 16:02
Spread the love

“Het is totaal onaanvaardbaar dat banken gered met overheidsgeld, diezelfde overheden belastinginkomsten ontfutselen”, zegt SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen. “Dit bewijst ook dat België onvoldoende garanties gekregen heeft dat onze belangen verdedigd worden binnen die bank. BNP Paribas toont een totaal gebrek aan respect voor overheden.”

“Het lijkt mij meer dan de moeite waard dat de BBI (de Bijzondere Belastinginspectie, nvdr) onderzoekt hoe de verloren inkomsten toch nog gerecupereerd kunnen worden”, aldus Van der Maelen. “Het moet mogelijk zijn om de identiteit te achterhalen van de Belgen die de belastingen hebben ontweken via de Luxumbrella.”

“Een regelrecht schandaal”, reageert Meyrem Almaci, kamerlid van Groen op Facebook. “We hebben regeringsvertegenwoordigers in de geredde banken, we kennen de gevolgen van de fiscale paradijzen en dit soort constructies op onze schatkist, en toch is het voor die geredde grootbanken business as usual. Het Libor- schandaal, dit voorbeeld, allemaal duidelijke bewijzen dat de grootbanken hun streken duidelijk niet verleerd hebben. Zolang de regering de regels niet waterdicht opstelt en laat opvolgen door haar eigen vertegenwoordigers en toezichthouders zal dit blijven gebeuren. Ethiek staat immers duidelijk niet in het woordenboek van de managers van BNP.”

Aan de telefoon zegt ze: “Als blijkt dat onze vertegenwoordigers in die banken hun werk niet doen, moeten we ze vervangen door competente mensen. De regering zou ook eens mogen zeggen welke richtlijnen ze geeft aan die vertegenwoordigers. Toen de banken werden gered, werd ons vanalles beloofd over de strijd tegen belastingsparadijzen en over transparantie, maar uit de feiten blijkt telkens weer dat er niets veranderd is”, aldus Almaci.

DeWereldMorgen.be kon interne documenten van BNP Paribas inkijken waaruit blijkt dat deze bank – waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is – Belgische bemiddelde klanten helpt om onze fiscus op te lichten. Eén van de hoofdrolspelers in die fiscale vluchtconstructie is de Belg Jean Danckaert, die erekanselier is bij het Belgische consulaat in Monaco.

Volgens de Europese richtlijn moet er een bronbelasting worden geheven op de inkomsten uit kapitaal geboekt in landen met een bankgeheim zoals Luxemburg en Zwitserland. Die belasting werd geleidelijk verhoogd tot 35 procent. Daardoor is het voor Belgen niet langer aantrekkelijk hun vermogen te verstoppen in Luxemburg of Zwitserland. De fiscale spitstechnologen van BNP Paribas vonden halverwege de jaren 2000 een gaatje in die richtlijn.

Eén beleggingsproduct in Luxemburg, een oude sicav (beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal) zonder Europees paspoort, bleek niet onderworpen te zijn aan de bronbelasting. De sicav werd wat aangepast en herdoopt tot Luxumbrella. Vermogenden uit landen als België en Frankrijk kunnen een mandaat geven aan BNP Paribas om hun geld te beheren. Dat geld wordt dan geïnvesteerd in die Luxumbrella. Zo helpt BNP Paribas vermogens in verschillende Europese landen ontsnappen aan de fiscus.

DeWereldMorgen.be ontdekte dat ook inwoners van ons land schuilden onder die fiscale paraplu. BNP Paribas, een bank waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, hielp dus de Belgische staatskas wat lichter te maken. Die operatie wordt dan ook nog eens mede geleid door de Belg Jean Danckaert, die erekanselier is bij het Belgische consulaat in Monaco. In november 2010 organiseerde Danckaert een concours onder zijn medewerkers van BNP Paribas in Monaco. Wie het vaakst de Luxumbrella kon aansmeren, kon rekenen op een fikse bonus. Minstens drie medewerkers van BNP Paribas in Monaco reisden regelmatig naar ons land om er contact te hebben met Belgische klanten die met hun vermogen wilden ontsnappen aan de belastingen.

In één van de interne documenten waarschuwt BNP Paribas om tijdens dergelijke reizen heel voorzichtig te zijn “om de risico’s voor de cliënten en de bank te beperken”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!