Nieuws, Cultuur, Recensie, Schilderkunst, Antwerpen, Beeldende kunst, Galerie De Zwarte Panter, Kunsttentoonstelling, Frank Wagemans -

Huiselijke taferelen en foute kleuren van Frank Wagemans

ANTWERPEN - In zijn nieuwe tentoonstelling ‘Huiselijke taferelen’ wijst Frank Wagemans (Antwerpen, 1953) het publiek op de kunst van het kijken. Hij realiseert dit indringend met veel oog voor kleurrijke spielerei in de vorm van acrylwerken en gestileerde sculpturen.

dinsdag 17 juli 2012 16:55
Spread the love

Hij laat de toeschouwer een reeks acrylwerken zien die geen vluchtige blik verdragen, ook al zijn het schijnbaar eenvoudige taferelen. Hoewel in deze tentoonstelling de figuratie minder nadrukkelijk aanwezig is dan in zijn eerder werk, is het vormelijk aspect in zijn taferelen belangrijker geworden. De kunstenaar hanteert hier bijna feilloos de grensstreek tussen abstractie en figuratie.

Groene wolken

De weergave van wat we in de ons omringende werkelijkheid zien, interesseert Frank Wagemans enkel in die verstande dat hij nagaat hoe hij een huis, een boom, een man met de fiets of een onschuldig schaap tot zijn eigen picturale beeldtaal kan herleiden.

Daarbij toont hij het alledaagse tafereel door er enkel de essentie van weer te geven. Zo bestaan de kruinen van bomen uit cirkels, die nu eens opvallend geel of dan weer groengrijs zijn. Een raam is bij Wagemans een kruis of de wolken kunnen groen zijn.

En hoewel het op het eerste gezicht niet zo lijkt, worden er zeer frequent vlakken en taferelen overschilderd en weggewerkt om zo het doek gestalte te geven tot op het moment dat elke kleur, elk vlak en elke daarmee gepaard gaande betekenis en emotie juist zitten.

Foute kleuren

Opmerkelijk in deze tentoonstelling is dat de kunstenaar gebruik maakt van zogenaamd ‘foute kleuren’, die hij laat dialogeren en combineert met zeer aardse kleuren. Dat zorgt niet enkel voor een contrast, integendeel, Frank Wagemans werkt zo minutieus aan zijn vlak- en kleurgebruik tot het ogenblik dat beide feilloos in elkaar opgaan en als het ware een symbiose vormen.

Beelden

Naast schilderijen exposeert Frank Wagemans ook een aantal beelden, die opvallen door hun uitgelijnde vorm en minder robuust zijn dan zijn vroegere beelden. De gestileerdheid en de witte kleur van het gips veroorzaken een vreemd effect.

Zo zie je bijvoorbeeld in gips een sculptuur van een man met een plastic bloem in de hand of Wiske als archetype van de huiselijkheid, net op het ogenblik dat ze haar haarstrikje aan het uitdoen is. En zo bewijst Frank Wagemans hier, meer nog dan in zijn eerdere tentoonstellingen, hoe getalenteerd en bedreven hij kan omgaan met het subtiele spel tussen het onderwerp, schilderkunst en beeldhouwwerk, waarbij het aspect ‘humor’ nooit ver weg is.

Praktisch:

Huiselijke taferelen van Frank Wagemans – Galerie De Zwarte Panter – Hoogstraat 70-72-74 – 2000 Antwerpen.

Van zondag 1 juli tot en met zondag 1 september 2012 – De galerie is gratis toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur. Gesloten op 9-10-11 en 12 augustus 2012.

take down
the paywall
steun ons nu!