Credit: Coralie Tripier /IPS
Nieuws, New york, Ecodorp, Ithaca -

Amerikaans ecodorp verbruikt 40 procent minder energie

ITHACA —In een ecodorp in de Amerikaanse staat New York leeft een gemeenschap van 160 mensen die streven naar meer duurzaamheid en een betere levenskwaliteit. Het is het model van de toekomst, geloven de inwoners.

dinsdag 17 juli 2012 16:40
Spread the love

In Ecovillage at Ithaca (EVI) kan je wandelen in voetgangersstraten, een duik nemen in het meer of een maaltijd delen in het gemeenschapshuis – en dat alles in de prachtige omgeving van de Finger Lakes.

De inwoners moeten wel twee uur per week werken voor de gemeenschap: koken, de vaat doen, schoonmaken, onderhoud doen of de financiën regelen. “Wie een huis heeft, moet zulke zaken sowieso doen, dus waarom niet in een ruimere groep waarin je tegelijk vrienden kan maken”, verklaart Ashley Click, een jonge moeder.

Kinderen

De huizen in het ecodorp zijn kleiner dan het Amerikaanse gemiddelde en liggen gegroepeerd, waardoor 90 procent van de oppervlakte ongerept blijft. “Zo kunnen we deze natuurlijke omgeving in stand houden”, zegt Liz Walker, een van de oprichters van de gemeenschap.

EVI is ook erg populair bij ouders en kinderen. “Zoveel natuur in de omgeving is al nuttig gebleken. Ik weet veel over dieren en planten – zaken die ik niet zou leren als ik in een stad zou wonen”, getuigt de dertienjarige Ana Malina Ramanujan.

Een van de belangrijkste doelstellingen van het dorp is duurzaamheid en een kleinere ecologische voetafdruk door efficiënt te bouwen. “Het is een andere manier van leven op deze aarde, maar het houdt steek”, vindt Walker.

Passiefhuizen

De huizen hier verbruiken 40 procent minder energie dan die van gelijkaardige gezinnen in dezelfde klimaatzone. Ze zijn doorgedreven geïsoleerd en maken door hun oriëntatie optimaal gebruik van de zonnewarmte. Daarnaast zijn er zonnepanelen die in dertig woningen 66 procent van de energiebehoefte invullen.

Een nieuwe cluster huizen in aanbouw zal volledig passief zijn, met een balansventilatie die 75 tot 95 procent van de warmte recupereert. Met elke nieuwe wijk wordt het ecodorp groener. “We leren van elkaar en bij het aanleggen van nieuwe wijken kunnen we de laatste technologie gebruiken”, aldus Walker.

Toch zijn de bewoners geen fundamentalisten. Ook hier vind je overal aansluitingen voor supersnel internet en parkeerplaatsen. “We zijn een doorsneesamenleving, maar grijpen terug naar traditionele gebruiken als die hun nut hebben bewezen”, stelt Walker.

Biogroenten

De gemeenschappelijke maaltijden zijn lokaal en biologisch geteelde groenten van een nabijgelegen boerderij, die ook deel uitmaakt van het ecodorp en ongeveer 250 gezinnen voedt. De consument betaalt een deel van de kosten die de boerderij maakt, en krijgt in ruil een deel van de oogst.

“Heerlijk om je eigen groenten op te halen. Ik ga onmiddellijk naar huis om ermee aan de slag te gaan”, vertelt Margot Schoeps.

EVI was een van de eerste ecodorpen in de wereld. Het kan model staan voor een alternatieve levenswijze, nu de westerse consumptie afneemt. “De tijd is rijp voor ecodorpen. We kunnen niet blijven leven in allemaal aparte woningen”, meent Schoeps.

Walker wil de 21 jaar ervaring die ze hier heeft opgedaan, gebruiken om ecodorpen mainstream te maken. “We kunnen de huidige manier van huisvesting ombuigen tot een levenswijze die veel meer voldoening geeft. Dat zou gezonder zijn voor mens en planeet.”

take down
the paywall
steun ons nu!