Foto Dorothy Hess, Creative Commons By Attribution license
Nieuws, Canada, Visserij, Vancouver -

Visserij kan vijf keer meer opbrengen

BRUSSEL — Door de visserij duurzamer te maken kan ze vijf keer meer opbrengen. Canadese onderzoekers pleiten voor de afschaffing van overheidssubsidies.

maandag 16 juli 2012 18:45
Spread the love

Vandaag lijdt de visserij wereldwijd 10 miljard euro per jaar verlies. Terwijl ze 44 miljard euro kan opbrengen, zeggen de Canadese wetenschappers.

Om dat economische potentieel ten volle te benutten, moet de wereldwijde visserijvloot inkrimpen, moeten de overheidssubsidies verdwijnen, en moeten goede beheerssystemen tot meer efficiëntie leiden, stellen de onderzoekers.

Verlieslatende vloten

Een van de grote problemen is dat regeringen verlieslatende grootschalige visserijvloten drijvende houden via subsidies, zegt visserij-econoom Rashid Sumaila, directeur van het Visserijcentrum van de Universiteit van British Columbia in het Canadese Vancouver. Voor hem zijn de subsidies niet meer dan kleine, cosmetische ingrepen.

Een volledige hervorming van de visserij zou 106 tot 240 miljard euro kosten, berekende hij met zijn collega’s. Maar na twaalf jaar zouden de opbrengsten al groter zijn dan de kosten, en na vijftig jaar zou de opbrengst drie tot zeven keer groter zijn dan de investering.

“Als milieu- en duurzaamheidsargumenten alleen niet volstaan om de regeringen te overtuigen om actie te ondernemen, dan moeten financiële argumenten dat wel kunnen”, zegt Sumaila.

take down
the paywall
steun ons nu!