Een bijeenkomst van Gouden Dageraad bij het standbeeld van Leonidas
Nieuws, Europa, Politiek, Griekenland, Politie, Mensenrechten, Europese Commissie, Migranten, Extreem-rechts, Human rights watch, Extreem racisme, Gouden Dageraad -

Human Rights Watch luidt de alarmbel over Gouden Dageraad

ATHENE - Sinds de neofascistische partij in het Griekse parlement zetelt, worden gewelddadige acties van de partijleden tegen migranten almaar meer openbaar. De Griekse overheid schijnt een oogje toe te knijpen, want er is tot dusver nog niemand opgepakt voor de aanvallen op deze zwakke bevolkingsgroep. Mensenrechteorganisaties Human Rights Watch vindt het hoog tijd dat er wordt ingegrepen.

maandag 16 juli 2012 16:15
Spread the love

De problemen zijn al langer bekend. Griekenland wordt al jaren overspoeld door vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Irak, Afghanistan, maar ook uit Egypte, Bangladesh, Pakistan, Nigeria, Somalië, Libië en zo meer. De meesten komen via Turkije het land binnen, via de meest poreuze grens van de Europese Unie.

Aan de grens met Turkije, aan de Evros-rivier, kunnen de landmijnen en een gepland hek de toestroom niet tegenhouden, en ook via de talloze Griekse eilanden voor de Turkse kust kunnen honderden vluchtelingen makkelijk met rubberbootjes aan land komen.

Overlast in de steden

De meesten komen niet naar Griekenland om er te blijven, maar ze geraken er wel moeilijk weg. Duizenden komen in Athene toe en proberen te overleven door wat geld te verdienen met illegale activiteiten en zoeken hun heil in de criminaliteit. De overlast voor de buurtbewoners van de buurt rond het Omoniaplein en de Patissionstraat werd erg groot, maar de overheid schoot niet ter hulp.

Het vacuüm dat zo werd gecreëerd, wordt al een hele tijd ingevuld door de beweging Gouden Dageraad. Leden van Gouden Dageraad helpen Griekse gepensioneerden om hun pensioentjes op te halen, omdat die vrezen dat ze zullen worden overvallen door migranten.

Ze hebben ook voedselbanken geopend exclusief voor Grieken die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Tegelijk vallen ze echter vluchtelingen aan, vroeger gebeurde dat meestal na zonsondergang, maar ondertussen zien we dergelijke aanvallen ook overdag gebeuren.

Tot voor de verkiezingen van 6 mei leek de neofascistische beweging nog een randfenomeen, maar ondertussen zetelt ze wel met 18 parlementsleden in het Griekse parlement.

Nu zijn er wel meerdere extreemrechtse partijen actief in Europa (tot voor kort hadden we trouwens in Griekenland nog LA.O.S., maar die is door haar deelname aan de regering-Papadimos electoraal van de kaart geveegd), maar Gouden Dageraad is uniek in die zin dat de partij openlijk flirt met het nazisme (de symboliek, het logo en de nazigroet kunnen niet worden ontkend), maar ook met de Griekse militaire junta die het land in een ijzeren greep had van 1967 tot 1974.

Geen migrantenbeleid

De acties van Gouden Dageraard lijken meer en meer geduld te worden door de Griekse openbare opinie. Het is een feit: er is een probleem van overlast, er is meer criminaliteit, maar er is nooit een beleid geweest vanuit de overheid om het probleem aan te pakken, tot het te laat was.

Ongeveer een maand voor de verkiezingen van 6 mei 2012, heeft toenmalig minister van Burgerbescherming Chrysochoïdis weliswaar een ‘opvangcentrum’ geopend voor vluchtelingen-zonder-papieren, en heeft hij met de operatie-Borstel het centrum van Athene schoongeveegd, maar deze initiatieven waren meer een politieke campagne dan een heus migratiebeleid.

Sindsdien zijn er geen schoonmaakoperaties meer geweest en het is ondertussen ook niet meer duidelijk of er nog andere opvangcentra zullen komen. Die dingen kosten namelijk ook nog eens geld. Geld dat er niet meer is.

En dus vinden heel wat Grieken dat Gouden Dageraad er goed aan doet om de vluchtelingen op te jagen, te verwonden en aan te vallen. Het klinkt tegenstrijdig, want de Grieken zijn altijd een heel gastvrij volk geweest en dat zijn ze eigenlijk nog steeds.

Human Rights Watch

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch luidt de alarmbel over de situatie van de migraten in Griekenland. Vorige week is een rapport gepubliceerd waarin de Griekse overheid wordt gehekeld omdat ze niets aan de situatie doet. Aanvallen op migraten-zonder-papieren zijn illegaal, maar er is daar in Griekenland geen duidelijke wetgeving over, en de politie laat betijen. De video bij het rapport, toont hoe erg de situatie is.

Griekse overheid doet niets

Vanuit de Griekse overheid is er voorlopig nog geen officiële reactie gekomen, en het is ook niet zeker of die er wel zal komen. De grootste partij in de Griekse regeringscoalitie is Nea Dimokratia (ND). Die partij is traditioneel centrumrechts, maar de laatste tijd is ze flink naar rechts opgeschoven.

Heel wat LA.O.S.-parlementsleden zijn naar de partij overgelopen (wellicht omdat ze zagen aankomen dat ze hun zitje in het Griekse halfrond zouden gaan verliezen) en partijleider Antonis Samaras (ondertussen premier) heeft in zijn verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat alle illegale vluchtelingen uit Griekenland zullen moeten vertrekken. Van iemand met dergelijke standpunten is dan wellicht ook niet te verwachten dat hij bij het geweld van Gouden Dageraad de migranten gaat verdedigen.

Ook van de politie moet weinig worden verwacht. Een sociologisch onderzoek net na de laatste parlementsverkiezingen van 17 juni toonde aan dat ruim de helft van de Griekse politieagenten voor Gouden Dageraad heeft gestemd. Dat zijn cijfers die verontrustend zijn en waar men niet zo maar aan voorbij mag gaan.

De politie is Gouden Dageraad dankbaar, omdat de organisatie de vuile klusjes voor hen opknapt. Terwijl de lonen ook almaar zakken, ook voor de politie (agenten krijgen nog ongeveer 700 euro netto per maand), moet er niet worden verwacht dat de Griekse politie haar werk met veel zin gaat doen. Vele agenten kunnen niet snel genoeg na hun shift hun tweede job gaan uitoefenen: als veiligheidsagent voor bedrijven of rijke individuen.

Interventie van de Raad van Europa

Ondertussen heeft Europees Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muižnieks aangekondigd dat er een onderzoek moet komen naar de link tussen de Griekse politie en Gouden Dageraad. In een interview met de Griekse krant To Vima heeft hij aangekondigd dat hij binnenkort naar Athene komt, want Gouden Dageraad staat al langer op zijn radar.

Hij heeft ook gemerkt dat de Griekse politie niet tussenbeide komt bij de acties van de organisatie en hij verbindt dat feit tevens met het racistische optreden van de politie zelf.

Muižnieks stelt verder vragen bij het democratische karakter van een partij als Gouden Dageraad. De Griekse grondwet vermeldt dat “de Grieken het electoraal recht hebben om vrij een politieke partij op te richten en er aan deel te nemen, waarvan de organisatie en de actie ten goede komt aan het dienen van de vrije werking van het democratisch proces”. De Europese Commissaris heeft zijn twijfels of Gouden Dageraad aan deze definitie beantwoordt.

Belangrijk is dat Muižnieks vindt dat de journalisten heel zorgvuldig moeten omspringen met een fenomeen zoals Gouden Dageraad. Volgens To Vima heeft hij vier voorstellen om niet te veel aandacht te besteden aan de organisatie.

Ten eerste vindt hij dat er geen paginagrote foto’s moeten worden gepubliceerd van extreemrechtse figuren op de voorpagina van Griekse kranten. Ten twee dient alle informatie over vluchtelingen en Roma door de journalisten dubbel te worden gecontroleerd, want er doet in Griekenland heel wat desinformatie de ronde. Extreemrechts misbruikt die informatie maar al te graag om zijn eigen agenda te dienen.

Ten derde moet elke reportage en elk artikel in de Griekse media over Gouden Dageraad expliciet vermelden dat het niet gaat over een normale democratische partij. En ten vierde moet er voorzichtig worden omgesprongen met het vermelden van de identiteit van daders of slachtoffers van racistisch geweld.

Of de Griekse media zich daar aan zullen houden, is ten zeerste te betwijfelen. Het incident waarbij een parlementslid van Gouden Dageraad op de ochtendtelevisie een vrouw van Syriza een glas water in het gezicht gooide en vervolgens een parlementslid van de Communistische Partij op 3 vuistslagen in het gezicht trakteerde, werd hier dagenlang uitentreure herhaald.

Want Gouden Dageraad is niet enkel een product van de economische crisis, waardoor Griekenland wel eens wordt vergeleken met de Weimar-republiek. Het feit dat de organisatie steeds maar groeit en salonfähig dreigt te worden, heeft ook alles te maken de media-aandacht die aan het fenomeen wordt gegeven in Griekenland.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!