Marihuana
Nieuws, Brazilë, Drugsbeleid -

Brazilianen willen druggebruik uit strafrecht halen

RIO DE JANEIRO — Tegen volgend jaar moeten bezit en gebruik van drugs in Brazilië gedepenaliseerd worden. Dat is de bedoeling van een campagne die de strenge antidrugwet van 2006 hoopt overboord te gooien. Die wet pakt druggebruikers even hard aan als drughandelaars.

maandag 16 juli 2012 13:49
Spread the love

“Ik kocht een halve gram marihuana voor eigen gebruik. Ik werd opgepakt en zat maanden in de cel, wachtend op mijn proces. Is dit rechtvaardig?” Populaire Braziliaanse acteurs en actrices vertolken voor de campagne de situatie waarin tienduizenden Brazilianen verzeild geraakt zijn sinds de invoering van een absurd genoemde antidrugwet.

Repressie

De campagne komt van een breed front van mensen uit de juridische en sociale sector, politici, gezondheidswerkers en academici. Ze willen halfweg 2013 een wetsontwerp voorleggen aan het parlement.

Bedoeling is het bezit en gebruik van drugs te legaliseren en een duidelijk onderscheid te maken tussen druggebruiker en drughandelaar. Drugbeleid moet een zaak worden van de gezondheidszorg en de sociale sector.

“De strijd tegen drugs door middel van repressie, is verloren,” zo zegt het vroegere hoofd van de Nationale Veiligheidsdienst, kolonel José Da Silva. “De harde aanpak heeft het probleem vergroot. Er sterven nu meer gebruikers, politieagenten, drughandelaars en zelfs mensen die er helemaal niets mee te maken hebben.”

Sinds de antidrugwet strenger werd, is het aantal mensen dat in Brazilië gevangen zit voor drugs verdubbeld. Ze zijn goed voor een kwart van alle gevangenen.

Portugees model 

De legalisering van drugs kan ervoor zorgen dat de staat – en niet langer de drugtrafikant – de controle krijgt over de hele keten, van productie tot consumptie, zo zeggen de campagnevoerders die de steun krijgen van onder meer oud-president Fernando Henrique Cardoso.

Dat het werkt, blijkt in Portugal: sinds druggebruik er in 2001 uit het strafrecht gehaald werd, is het aantal drugdoden er spectaculair gedaald en daalt het druggebruik bij jongeren. Ook in Uruguay, buur van Brazilië, bespreekt het parlement een voorstel voor de legalisering van marihuana.

take down
the paywall
steun ons nu!