Netsky verdedigt onze kleuren op The Guardian
Verslag, Nieuws, De week in muziek -

LuisterPost: De Week in Muziek 13 juli 2012

Een weekje in de achteruitkijkspiegel met een stel gratis zomercompilaties, allerlei nieuws waaronder de industriecijfers voor het eerste deel van het jaar, de weigering van de organisatoren van de Olympische spelen om muzikanten te vergoeden, interessante nieuwe releases… en een apart deel met nieuw aangekondigde concerten.

vrijdag 13 juli 2012 11:59
Spread the love

Woensdag 4 juli: Agrarische zomer
De muzikale zomer mag zich voor de meeste mensen dan concentreren op festivals, toch is het niet meer zo dat de releases en aankondigingen stil liggen. Vroeger konden journalisten vaak een aantal oude releases opvissen en ermee de festivals aankondigen. Een truc die door een bepaald tv-blad nog steeds wordt opgediept. Maar tegenwoordig raast de industrie door. Als je kijkt wat er in de eerste week van juli uitkwam: gloednieuw werk van Chris Brown, Abandon All Ships (Infamous), The Blasters (Fun on Saturday Night), Noah Stewart (‘Noah’), Modeselektor (Proudly Presents Modeselektion 2 – een heel eigenzinnige verzamelaar) en een compilatie naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Eddy Wally. Al zal die laatste cd misschien niet echt baanbrekend zijn. Ook niet echt revolutionair meer, maar nog steeds vervaarlijk: de nieuwste cd van Jon Spencer Blues Explosion komt uit op 17 september, heet Meat and Bone (lekker fijnzinnige titel) en is de eerste van de bluesrockers sinds halfweg het vorige decennium. Een gratis track om in de stemming te geraken. Terwijl de Antwerpse Internationals een nieuwe single uithebben die ‘Summer’ heet en voorzien is van een ronduit agrarische video. Gizeh Records geeft dan weer een gratis compilatie weg, met daarop onder meer bijdragen van SleepingDog, Richard Knox, A-Sun Amissa en Farewell Poetry.

Donderdag 5 juli: Sonic Summer
Het is officieel: de zomer komt eraan (al zal het weer ons dat zeker niet laten merken), maar er is ‘Summertime is Coming’ van Paul Banks, afkomstig van zijn net verschenen EP ‘Julian Plenti lives…’. Banks is natuurlijk de zanger van Interpol en we kunnen u het nummer zeer aanbevelen, de zomer daarentegen…
Ook Thurston Moore (ex-Sonic Youth) laat nieuw werk het licht zien. Vorige week maakte hij bekend dat hij een nieuwe band heeft en die heet Chelsea Light Moving. Een track ervan ‘Buroughs’ is al gratis beschikbaar.

Vrijdag 6 juli: Vervolg op Belgenmop
Eerste dag van het Cactus Festival, mooie line-up, spijtig van de zondvloed.
In de reeks over Belgische muziek in de Guardian is het de bekende deejay Gilles Peterson die drie Belgische tracks voorstelt. Eerst en vooral is er Marc Moulins Placebo, waarbij Peterson vertelt dat België enorm invloedrijk is op het vlak van de elektronische muziek. Daarna presenteert hij Selah Sue waarin hij België aangeeft als het meest onderschatte land van Europa op het vlak van muziekbeleving en festivals. Elke grote stad heeft er volgens hem een bloeiende scene. De derde track die hij voorstelt is er een van Netsky. Daarbij wordt hij ook lyrisch over onze restaurants.
Op vrijdag verscheen ook het debuut ‘Is Your Love Big Enough’ van de Britse zangeres Lianne La Havas, voor liefhebbers van folky soul een absolute aanrader. We kennen haar onder meer als voorprogramma van Bon Iver.
Die dag ook wordt er een nieuwe (tijdelijke) radio aangekondigd. Studentenradio’s en medialabs gaan voor 4 dagen live uitzending op Dour Festival onder de noemer Radio United. Bundelen de krachten: Urgent.fm (Gent), Radio Scorpio (Leuven), MaxHa (Hasselt), XL Air (Brussel), Quindo (Kortrijk) en Villa Bota (Brugge). De uitzendingen zullen worden gestreamd via www.radio-united.be en de websites van de partners tussen donderdag 12 en zondag 15 juli, elke dag tussen 14 uur en middernacht. Vanaf 13 juli (tot de 21ste juli) is er een tentoonstelling met de hoesontwerpen voor Amatorski’s remixplaat re:tbc in het Gentse Collect. Die dag zal de groep ook in de galerij optreden. Amy Winehouse mag dan al overleden zijn, vrijdag verscheen er een nieuwe track ‘Cherry Wine’ van de bekende rapper Nas met haar vocalen erop. Meteen werd ook bekend dat er nog postuum werk van Winehouse op komst is. Lijkenpikkerij is toch strafbaar? Ook uit die dag is de nieuwste van Köhn (alias van Jürgen Deblonde). Soustalgia verschijnt gelimiteerd op vinyl en is verder op bandcamp te koop. Voor elektronicaliefhebbers een spannende trip. Verder raakte ook het bericht bekend dat de organisatoren van de Olympische Spelen in Londen vinden dat de muzikanten die daar optreden dat gratis moeten doen. Een petitie hoopt de heren op andere ideeën te brengen. Interessant: de verkoopcijfers van de Britse en de Amerikaanse muziekindustrie voor de eerste helft van dit jaar. De cijfers geven een gemengd beeld met een lichte verbetering. Opvallend: de koper kiest meer voor hedendaagse tracks en kijkt steeds minder naar het verleden. En dat de enige millionseller vorig jaar uitkwam.

Zaterdag 7 juli: Chilly Piano
Bij de nieuwste releases springt Swing Lo Magellan van Dirty Projectors eruit (zie bespreking elders op deze site), maar er is ook Chilly Conzales (u kent hem van bijdragen bij Feist, Beck enz…) zijn tweede solo piano-plaat. De eerste (8 jaar terug) was voor velen een echte openbaring omdat het deze alternatieve muzikant in een heel andere context liet horen. Zelf hebben we de man ook al live deze muziek horen brengen en we hadden het ronduit moeilijk met zijn te opzichtige virtuositeit. Deze nieuwe plaat is wat minder extravagant, maar nog steeds erg klassiek qua toon.
50 Cent geeft zijn nieuwste plaat 5 (Murder By Numbers) gratis weg op zijn website. Nee, we verplichten u tot niets.

Zondag 8 juli: Piano Magic
Genoten van de nieuwste van Piano Magic: Life Has Not Finished With Me Yet. Een cd die een aantrekkelijke synthese van een heleboel stijlen ambieert en daar ook in slaagt. Referenties? Dead Can Dance, Tuxedomoon, Depeche Mode, This Mortal Coil…

Maandag 9 juli: RIP Chumbawamba
Een fijne gratis track om de dag mee te beginnen. ‘Tidal Wave’ van Husky. Ook Ariel Pink’s Haunted Graffiti geeft ‘Only In My Dreams’ weg, een dijk van een droomsong. Een voorproefje van de in augustus te verschijnen nieuwe cd en het optreden in Antwerpen (zie onder).
In de nieuwssectie viel op dat Chumbawamba, de anarchisten die in 1997 een wereldhit scoorden met “Tubthumping,”, er na 30 jaar mee ophouden.

Dinsdag 10 juli: Tom Waits!
Een fantastische video van Tom Waits die ‘Chicago’ (de opener van Bad As Me) op het programma van David Letterman zingt. Bij de muzikanten Toms zoon op drums, Larry Taylor op bas, Augie Meyers op piano, Muddy Waters’ zoon Big Bill Morganfield op gitaar en David Hidalgo van Los Lobos eveneens op gitaar. Laat het buiten maar regenen.
Bepaald ingetogener is de nieuwe video van Sigur Ros, ‘Rembihnútur’ is reeds de 4de in hun lopende video experiment serie.

Woensdag 11 juli: Kleur voor Raveel
En nog eens Tom Waits, want hij verscheen op ook op Fallon, waar er ook een hilarisch interview afkon. ‘Play like a plumber in a leotard’!
Op de facebookpagina Noisetrade krijg je een gratis zomerverzamelaar met liefst 33 liedjes van onder meer Nada Surf, Rosie Thomas, Susanna Hoffs, Josh Rouse, The Vespers… Meer dan 85 000 mensen gingen u reeds vooraf…
Wouter Berlaen nam deel aan het Radio 1 programma ‘Kleur in e-mineur’ waarvoor hij een nummer maakte geïnspireerd door een werk van Roger Raveel. Het liedje heet ‘Definitie van Geluk’ en is terug te vinden op de ‘Kleur in e-mineur’ verzamel cd. Het gemeentebestuur van Zulte heeft nu besloten om het nummer ‘officieel’ cadeau te doen aan Zultenaar Roger Raveel ter gelegenheid van diens 91e verjaardag. Berlaen zal het nummer live zingen voor de man en daarna is er een receptie. Iedereen is uitgenodigd op zondag 15 juli, 10u30 in het Raveelmuseum in Zulte.

Donderdag 12 juli: 50 jaar Stones
The Rolling Stones speelden 50 jaar geleden hun eerste concert. Reden om voor veel mainstream publicaties te vermelden dat de Stones 50 worden. Bij de specialisten is er echter heel wat discussie over het prikken van deze datum. De groep heette immers The Rolin’ Stones en Bill Wyman en Charlie Watts waren nog geen lid. Geen nieuwe plaat om deze gebeurtenis luister bij te zetten, maar wel een fotoboek…
Op soundcloud een fijne Africamix van tUnE-yArDs tegengekomen, met onder meer werk van Johnny Clegg & Savuka, Dur Dur en Koffi Olomide. Oja, Dour begint en het regent…

Concertaankondigingen
Op 25 augustus komt Josh T. Pearson naar Openluchttheater Rivierenhof. Samen met Lisa Hannigan en Andy Burrows (Razorlight, We Are Scientists, I Am Arrows, Smith & Burrows).
De AB kondigt aan dat The Hives (met als voorprogramma The Bronx) op 9 december weer naar Brussel afzakken. De AB heeft verder Julia Stone in de aanbieding, zij staat er op 29 oktober.
De 30 ste oktober programmeert de AB The Tallest Man on Earth, maker van de schitterende ‘There’s No One Leaving Now’-cd, vorige maand verschenen.
Shantel & Bucovina Club Orkestar komen dan weer naar de hoofdstedelijke muziektempel op woensdag 14 november. De excentrieke artieste Bat For Lashes (heeft al samen met Beck, Scott Walker en Thom Yorke gewerkt) komt op donderdag 29 november naar de AB.
Ook aangekondigd: Kid Koala in Vooruit (op 7 oktober), Douglas Firs diezelfde dag in Minard en Six Organs of Admittance (op 30 oktober in de Gentse Charlatan).
Nicki Minaj stelt haar Pink Friday: Reloaded Tour 2012 op donderdag 18 oktober in Vorst Nationaal voor, met als voorprogramma Tyga.
De Botanique is ook in vorm dit najaar. Nieuwe concerten zijn er van
Dent May op vrijdag 21 september, Kid Koala “12 Bit Blues Revue” – Adira Amram and the Experience op zaterdag 6 oktober, Tommigun – Float Fall op diezelfde dag, Teitur op 19 oktober, Ken Stringfellow op 6 november en op 7/11 Godspeed You! Black Emperor. Op 12 november speelt Ariel Pink’s Haunted Graffiti (zie ook boven) in Trix, Antwerpen.
De Brusselse VK heeft ook al een pak namen klaar
Crammerock in Stekene gaat door op 31 augustus en 1 september en kondigt als headliner White Lies aan, naast onder meer  Etienne de Crecy, Grandmaster Flash, Ozark Henry en Isbells. Melody Gardot maakte geen al te beste beurt op Gent Jazz volgens sommigen, maar ze kan zich revancheren op 9 november in het Koninklijk Circus, Brussel. Michael Kiwanuka (bekend van de mooie ‘Home Again’-cd) speelt op vrijdag 23 november, 20u in het Koninklijk Circus, Brussel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!