Archieffoto: Blokkade-actie aan het gesloten centrum van Merksplas tegen gedwongen uitzettingen in januari 2011.
Nieuws, Samenleving, België, Afghanistan, Boycot, Gesloten asielcentra, Asiel en migratie, Uitwijzing, Parwais Sangari -

De Block wijst opnieuw illegaal uit naar Afghanistan

BRUSSEL - Ondanks het protest tegen de uitzetting van Parwais Sangari vindt zaterdag opnieuw een gedwongen uitwijzing naar Afghanistan plaats. Hafiz is 24 jaar oud en wil niet terug naar het oorlogsgebied. Hij vreest namelijk voor zijn leven.

vrijdag 13 juli 2012 17:55
Spread the love

Hafiz woont sinds vier jaar in België en ging hier ook naar school. Na uitgeprocedeerd te zijn, werd hij opgesloten in een gesloten asielcentrum. Zaterdag wordt de jongeman uitgezet naar Kaboel. Gettingthevoiceout.org sprak enkele maanden geleden telefonisch met Hafiz. Hij zat toen al opgesloten in het gesloten centrum van Merksplas.

Hafiz: “Ik reisde van Afghanistan via Pakistan, Iran, Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk tot in België. Ik heb hiervoor 12.000 euro moeten betalen en reisde twee maanden lang te voet en per boot en vrachtwagen. De reis was hard, maar wie wil nu wel iedere dag in oorlog leven? Ik ben met landgenoten naar België gekomen om te ontsnappen aan de oorlog, de Taliban en de dagelijkse gevechten. Hier vertellen de instanties me nu echter: ‘Of je wilt of niet, je zult teruggaan!'”

Hafiz vreest voor zijn leven: “Ik heb sinds twee jaar gezondheidsproblemen. In die twee jaar werd ik regelmatig opgenomen in het ziekenhuis. Ik moet voortdurend medicatie nemen. Wanneer ik terug in Afghanistan ben, zal ik tot deze medicijnen geen toegang meer hebben. Twee maanden geleden overleed mijn vader. Mijn broer werd tien maanden geleden vermoord in Kaboel. De Taliban gaat mij ook vermoorden. Er werden zo al vele Afghanen bij hun aankomst na uitwijzing gedood.”

Hafiz slaagde erin zich een eerste maal tegen een uitzetting te verzetten. Zaterdag wordt er echter een tweede poging ondernomen.

Op Facebook werd al opgeroepen om zaterdag om 9u20 in de vertrekhal van de luchthaven te verzamelen. De actievoerders zullen dan de medepassagiers van de uitgewezen Hafiz trachten te mobiliseren de vlucht te boycotten. Dit zullen ze doen door hen te vragen recht te blijven staan bij het vertrek. Ook vragen ze de passagiers om de piloot over deze uitwijzing aan te spreken. De sympathisanten vragen ook e-mails te versturen naar luchtvaartmaatschappij KLM over deze uitwijzing.

U vindt het volledige interview via de link hieronder.

take down
the paywall
steun ons nu!