Wie gelooft die tegenstanders van de index nog?

Wie gelooft die tegenstanders van de index nog?

donderdag 12 juli 2012 09:55
Spread the love

In een opiniestuk in De Morgen haalde Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn opnieuw uit naar het Belgische indexsysteem. “Niet-flexibele indexeringsmechanismen zijn een gevaar voor de competitiviteit en nefast voor de werkgelegenheid”, schreef hij dinsdag. “Indexeringen kunnen een doeltreffend middel zijn om de koopkracht van de mensen te vrijwaren en geordende arbeidsverhoudingen te behouden. Maar, indien indexeringsmechanismen niet flexibel zijn, zijn ze een gevaar voor de competitiviteit van een land ten opzichte van zijn handelspartners, en dus nefast voor de werkgelegenheid”, zo spelt hij België de les.

En dat terwijl diezelfde Olli Rehn het Belgische stelsel van automatische indexering vorig jaar nog roemde op een van zijn persconferenties.  “Rather cleverly designed, differentiated from old fashioned systems”, zo zei hij toen letterlijk. Dus, verstandig ontworpen en allesbehalve ouderwets. Zoiets noemen ze een bocht van 180°.

Chris Serroyen

take down
the paywall
steun ons nu!