Een stembureau bij de presidents- en parlementsverkiezingen van zondag 1 juli 2012 in Mexico (foto: Emilio Godoy - IPS)
Nieuws, Politiek, Vrouwen, Verkiezingen, Mexico, Movimiento Ciudadano, Politieke vertegenwoordiging, Dossier seksisme -

Meer dan een derde nieuw Mexicaans parlement bestaat uit vrouwen

MEXICO-STAD — Meer dan een derde van het nieuwe Mexicaanse parlement zal uit vrouwen bestaan. Dat is bijna dubbel zoveel als drie jaar geleden. De grote sprong is een gevolg van quota waar de vrouwen twintig jaar voor hebben gestreden.

donderdag 12 juli 2012 12:10
Spread the love

Door de Mexicaanse presidents- en parlementsverkiezingen van 1 juli 2012 komen 186 vrouwen terecht in de Kamer van Afgevaardigden, goed voor 37 procent van de zetels. Van die 186 werden er 95 rechtstreeks verkozen. Dat is bijna dubbel zoveel als de 52 die in 2009 verkozen werden. De Senaat zou volgens voorlopige resultaten voor 35 procent uit vrouwen bestaan.

40 procent

Nooit eerder telde het Mexicaanse parlement zoveel vrouwen. Dat is een rechtstreeks gevolg van een uitspraak van de verkiezingsrechtbank vorig jaar. Op vraag van vrouwen van diverse politieke strekkingen verplichtte die de partijen hun lijsten voor minstens 40 procent uit vrouwen te laten bestaan. De vrouwenbeweging had hier twintig jaar voor geijverd.

Volgens Martha Tagle van de Movimiento Ciudadano (Burgerbeweging), een van de drijvende krachten achter de rechtszaak, moeten ze nu het werk van de verkozen vrouwen opvolgen en samen met hen een genderagenda realiseren. “We hebben nu geen excuus meer om geen vooruitgang te boeken in deze materie.”

“Quota volstaan niet”, zegt ook Ruth Zavaleta, voormalig voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden. “De vrouwen moeten een hoofdrol opeisen bij het nemen van beslissingen, waardoor ze zichtbaarder worden bij de bevolking en zo de mannencultuur kunnen doorbreken.”

Wereldwijd bestaan parlementen gemiddeld voor 19,5 procent uit vrouwen, senaten voor 18,3 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!