Beelden van microblogs over de protesten in Shifang van begin juli (foto: Weibo.com)
Nieuws, Milieu, Politiek, Mensenrechten, China, Politierepressie, Bloggers, Volksprotesten, Internetcensuur, Shifang, Koperfabriek, Chinese Communistische Partij, Provincie Sichuan, Chinese Human Rights Defenders, Microblogs, Milieubewustzijn, Weibo, Blogger Han Han -

Boze Chinezen dwingen overheid Shifang op de knieën

PEKING — Na hevige protesten van tienduizenden inwoners van de Chinese stad Shifang heeft de overheid afgelopen week besloten de bouw van een koperfabriek af te blazen. Steeds vaker gaan Chinezen de straat op hun ongenoegen te uiten over corrupte of overambitieuze ambtenaren.

donderdag 12 juli 2012 11:35
Spread the love

Duizenden politieagenten waren afgelopen week op de been in de stad in de westelijke provincie Sichuan, maar zij konden niet verhinderen dat er geweld uitbrak. Demonstranten vernielden politieauto’s en bestormden overheidskantoren. Mensenrechtenorganisatie Chinese Human Rights Defenders zegt dat er twee doden zijn gevallen onder de demonstranten.

De lokale overheid nam een ongebruikelijk besluit en kondigde aan de bouw van de vervuilende metaalfabriek te stoppen. Eenentwintig van de 27 demonstranten die werden gearresteerd tijdens de protesten, werden vrijgelaten.

Fabrieken sluiten

In de afgelopen jaren had China vaker te maken met hevige protesten. In december 2011 haalde het dorp Wukan de internationale media nadat dorpsbewoners in opstand waren gekomen tegen corrupte ambtenaren. Die zouden volgens de dorpsbewoners hun grond hebben gestolen. Na interventie door hoge ambtenaren en het ontslag van enkele plaatselijke bestuurders, kregen de inwoners van Wukan het recht om zelf hun dorpshoofd en overige bestuurders te kiezen.

In augustus 2011 gingen 12.000 mensen in de noordoostelijke stad Dalian de straat op uit protest tegen een chemische fabriek. De actie leidde tot de sluiting van de fabriek. In september van datzelfde jaar protesteerden inwoners van het dorp Haining in de provincie Zhejiang drie dagen tegen een zonnepanelenfabriek die giftig afval had gedumpt in de plaatselijke rivier. Ook die fabriek werd gesloten.

“Uit officiële bronnen blijkt dat er in de afgelopen vijf jaar steeds meer protesten zijn gekomen”, zegt Michael De Golyer, een docent verbonden aan het Departement voor Internationale en Overheidsstudies aan de Hong Kong Baptist University. “De sociale volatiliteit – de kans op plotselinge woede-uitbarstingen waarbij structurele verandering wordt geëist – neemt toe als gevolg van een aantal factoren. Vervolgens is er slechts een specifieke gebeurtenis nodig om de sluimerende woede tot uitbarsting te laten komen.”

Groeiend bewustzijn

De snelle opkomst van sociale media speelt een aanzienlijke rol in het groeiende bewustzijn onder de bevolking. Chinese microblogs helpen om grote aantallen demonstranten op de been te krijgen. Gebruikers van microblogs zijn vaak geboren na 1990 en goed opgeleid. Ze weten foto’s en details over de demonstraties snel te verspreiden op internet, waarna de overheid noodgedwongen moet reageren.

“Ik zie een ontluikend maatschappelijk bewustzijn”, zegt Li Yonglin (19), een ondernemer die vanuit Mianyang in de provincie Sichuan naar Shifang reisde om mee te doen aan de demonstraties. “Een paar jaar geleden zouden burgers het waarschijnlijk nog geaccepteerd hebben als de overheid had besloten een project te beginnen dat schadelijk was voor het milieu. Het gevecht in Shifang is nog maar het begin. Mensen hebben hun woede veel te lang moeten onderdrukken.”

Het woord ‘Shifang’, dat niet door de overheid werd geblokkeerd op internet, was tijdens de protesten het woord dat het vaakst werd ingetikt in zoekmachines van microblogs. Demonstranten klaagden op internet over agressief politieoptreden en het gebruik van peperspray door de politie. Ook verschenen er foto’s van bebloede demonstranten op microblog Sina Weibo. Inmiddels zijn de bewuste posten verwijderd.

Bekende commentatoren, zoals de Chinese autocoureur en blogger Han Han, wakkerden het vuur verder aan. Hij publiceerde een veelgelezen blog waarin hij partij koos voor de demonstranten in Shifang.

“De wens van deze mensen om hun leefomgeving te verbeteren moet worden gerespecteerd”, schreef hij. “Jullie leiders doen elke paar jaar iets anders. Jullie vernielen het milieu en verdienen er prachtige certificaten van verdienste mee. Als je het goed doet, krijg je promotie. Als je het slecht doet, beland je in de gevangenis. De besten onder jullie emigreren, de slechtsten worden doodgeschoten. Maar niemand van jullie leeft zelf te midden van de vervuiling. Alleen gewone mensen moeten er wonen.”

“Mensen worden zich door de verspreiding van informatie steeds bewuster van hun rechten”, zegt Li Yonglin. “Ze nemen niet meer eenvoudigweg aan wat de overheid beweert. Ik hoop dat de geest van Shifang ook elders ontwaakt. China zal er stukje bij beetje beter van worden.”

take down
the paywall
steun ons nu!