Wat is het belangrijkst? Een sterke economie of een goede democratie? (grafiek: Pew Global Attitudes Project)
Nieuws, Democratie, Turkije, Islam, VS, Pakistan, Egypte, Libanon, Jordanie, Tunesië, Moslimwereld, Arabische lente, Pew Global Attitudes Project -

Moslims sceptisch over ‘Amerikaanse democratie’

WASHINGTON — Veel inwoners van moslimlanden zijn sceptisch over het Amerikaanse streven naar democratie. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag werd gepubliceerd door Pew Global Attitudes Project. De VS zelf stelt democratie juist te steunen tijdens de Arabische Lente.

woensdag 11 juli 2012 17:20
Spread the love

Saoedi-Arabië wordt door inwoners van de zes landen waar Pew het onderzoek deed, gezien als een sterkere voorstander van democratie dan de Verenigde Staten. Turkije scoort nog hoger.

Het onderzoek is gehouden in Egypte, Jordanië, Libanon, Pakistan, Tunesië en Turkije. In alle landen gaven de geënquêteerden blijk van een sterk verlangen naar een democratische regering. Ook waren ze veelal voorstander van vrije verkiezingen, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor vrouwen.

Tegelijkertijd gaf een meerderheid van de respondenten in Pakistan (82 procent), Jordanië (72 procent) en Egypte (60 procent) aan te vinden dat “wetten strikt gebaseerd moeten zijn op wat de koran leert”.

In Tunesië en Turkije gaven meer ondervraagden aan dat de wet “de waarden en principes van de islam moet volgen”. In Libanon, het land met het grootste percentage christenen van de landen waar de enquête werd uitgevoerd, zei 42 procent van de respondenten dat de wet “niet beïnvloed moet worden door de koran”.

Sterke economie

Het grootste enthousiasme voor een democratische regering bleek, net als bij het onderzoek van vorig jaar, te vinden in Libanon, Turkije en Egypte.

Ook in Jordanië, Tunesië en Pakistan bleek democratisch bestuur populair, maar mensen hebben daar liever een ‘sterke economie’ dan een ‘goede democratie’. Egyptenaren waren verdeeld over die keuze en de Turken en Libanezen verkozen democratie boven een sterke economie.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen half maart en half april van dit jaar en was onderdeel van een jaarlijks onderzoek van Pew naar de mening van het publiek wereldwijd over verschillende onderwerpen.

In totaal werden 26.000 mensen in 21 landen bevraagd over onderwerpen als het Iraanse nucleaire programma en de populariteit van verschillende wereldleiders. Sommige resultaten zijn al gepubliceerd, andere volgen in de komende maanden.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!