Mexicaans weekblad Proceso documenteert hulp van de drugskartels aan de campagne van Peña Nieto
Geweld, PRI, Verkiezingsfraude, Peña Nieto, Mexicaanse presidentsverkiezingen, PAN, PRD, El Chapo, Sinaloa, Chihuahua, Durango, Movimiento Ciudadano, Mario Vazquez Robles, Felipe Manzanares, Mercedes Murillo, Cesar Duarte, Indigenas, Raramuri -

Mexicaans weekblad Proceso documenteert hulp van de drugskartels aan de campagne van Peña Nieto

woensdag 11 juli 2012 11:50
Spread the love

“Stem voor de PRI”, was het consigne van de georganiseerde misdaad in de Gouden Driehoek, een gebied rond het driestatenpunt Chihuahua, Durango en Sinaloa, waar ongeveer 80% van de marihuana en de papaver in het land wordt geteeld. Op dezelfde manier mobiliseren in dit gevaarlijke gebied zowel het Sinaloakartel, het Juarezkartel, het Beltran-Leyvakartel en Los Zetas. En de PRI heeft gewonnen. Om dit te bereiken verhinderden de narcos de vrijheid van zowel de kiezers als van de politieke partijen zelf, in Chihuahua gingen ze tot het uiterste, honderden Rarámuris (mensen van de locale inheemse bevolking) sloten ze op in schuren en ze dreigden ermee brand te stichten in de huizen van degenen die niet zouden stemmen voor de kandidaten van de PRI. In Durango werden doodsbedreigingen geuit tegen vertegenwoordigers van de andere partijen. In Sinaloa zetten gemaskerde en gewapende mannen  wegversperringen op. Zij zeiden: “Alleen de PRI en het IFE mogen passeren, niemand anders.”

Mario Vázquez Robles, voorzitter in de staat Chihuahua van het Uitvoerend Comite van de PAN  zei: “Het lijkt erop dat een de facto alliantie werd gelanceerd  tussen de kartels en de PRI om deze partij naar de overwinning te leiden”. Een gelijkaardige opmerking horen we in de staat Sinaloa van Felipe Manzanares en Mercedes Murillo, hij is voorzitter van Movimiento Ciudadano, zij is kandidate voor de Senaat voor dezelfde partij.

“Welke factoren hebben bijgedragen aan de nederlaag van de partij in de staat?” wordt gevraagd aan ??Vázquez Robles.

“Interne factoren zoals de selectie van de kandidaten, die een moeilijk te genezen wonde heeft geslagen, en externe factoren die verband houden met de tussenkomst van gouverneur César Duarte. Hij voerde een verwoede campagne voor Enrique Peña Nieto, met alle toeters en bellen, er stond geen rem op. Hij wendde overheidsprogramma’s aan, verdeelde voedingsmiddelen en watertanks, hij kocht stemmen aan 500 tot 1.500 pesos per stuk. Cash betaald. Het was ongelooflijk, ik weet niet waar zoveel geld vandaan kwam.”

“Groepen drugshandelaars kwamen tussenbeide ten gunste van de PRI”, beschrijft de leider van de PAN de toestand. “Er leek een de facto alliantie tussen hen te bestaan: onze partijafgevaardigden, algemeen en deze in de stembureau’s, en zelfs onze gewone militanten werden bedreigd. ‘Als de PAN wint of als jullie stemmen op de PAN, zullen er huizen branden en jullie familie zal lijden’ zeiden ze tegen hen.”

“Hoewel ik mij grote zorgen maak, gaan we over dit deel geen klacht neerleggen omdat de mensen bang zijn. Het is in onder andere de gemeentes Batopilas, Balleza, Nonoava, Gómez Farias, Ocampo, Guadalupe y Calvo, Guerrero, … waar het erop lijkt dat de staat zich bij de situatie heeft neergelegd en bereid is gevonden om niet meer te regeren, omdat degenen die de touwtjes in handen hebben diegenen zijn met economische macht afkomstig van illegale activiteiten en van wat de strijd om de territoriale controle hen heeft opgeleverd.”

Vazquez Robles vertelt dat gewapende groepen de PAN-leden bedreigden met telefoongesprekken, terwijl de partijafgevaardigden in de stembureaus werden achtervolgd met auto’s en gedwongen terug te keren naar hun huizen, die dan werden bewaakt om te vermijden dat ze zouden ontsnappen. Ze verboden hen zelfs telefoongesprekken te maken.

De dag voor de verkiezingen beschoot een groep mannen in Delicias de zaak van een medewerker van de PAN en ze gooiden molotovcocktails gooiden in zijn huis. Tegen deze aanval werd wél een klacht ingediend bij de plaatselijke officier van justitie.

Ook in Balleza, de geboorteplaats van de PRI-gouverneur [van de staat Chihuahua] Cesar Duarte, en in Guanacevi en Ocampo, aangrenzende gemeenten uit Durango, hebben schutters twee dagen voor de verkiezingen hun wet opgelegd: “In pick-up trucks doorkruisten ze de bergen”, vertelt Vázquez Robles, “en verdreven  honderden Rarámuris, die daarop geconcentreerd werden in de plaatsjes San Carlos, Pichique en Arroyo del Rebol, plaatsen waar IFE stembureau’s had ingericht. Ze werden opgesloten in magazijnen en bewaakt door gewapende mannen. Zij patrouilleerden op quads door de dorpen om de bevolking te intimideren. Op zondag 1 [juli] werden de Rarámuris, volledig dronken, weggestuurd om te stemmen voor de PRI. Daarna keerden ze, zoals ze konden, terug naar hun dorpen die verspreid liggen in de Sierra Tarahumara.”

Guadalupe y Calvo was een strategische gemeente voor de PRI. Net als Balleza, staat deze onder de controle van het Sinaloakartel. In het zuidwesten grenst de gemeente aan Badiraguato, land van Joaquin – El Chapo – Guzman Loera, en in het westen aan Sinaloa de Leyva, beide gemeenten van de staat Sinaloa; terwijl ze in het zuidoosten grenst aan Tepehuanes, en in het zuiden aan Tamazula en in het oosten aan Guanacevi, deze drie liggen in de staat Durango.

De PAN-leider legt uit dat “Guadalupe y Calvo gekend is voor de hoge concentratie aan drugssmokkelaars. Ook hier werden stemmen gekocht onder de bedreiging het dorp af te branden. Het IFE deelde ons mee dat de omstandigheden niet veilig waren en dat het onmogelijk was om er een ??aantal stembureaus in te richten.”

“Promotoren” van de PRI

Hetzelfde gebeurde in het centrale deel van de entiteit. De dag van de verkiezingen werd een advocaat van de PAN gezonden naar de gemeente Guerrero om juridisch advies te geven en om een aantal klachten in te dienen, want er waren mensen die cash betaalden voor stemmen. Bij de toegang tot het dorp onderschepte hem een groep ‘Halcones’ [haviken] en bedreigde hem opdat hij niets zou ondernemen. De advocaat zocht zijn toevlucht in de gevangenis tot hij het veilig achtte om naar het gemeentelijke hoofdkwartier van zijn partij terug te keren, maar de moordenaars bereikten hun doel: hij zal nooit meer optreden als advocaat.

Onder welke omstandigheden vond de stemming plaats in het noorden van de staat, in Guadalupe Distrito Bravos en in Praexedis, gebieden die de Sinaloa- en Juarezkartels betwisten?

“In de gehele staat heeft de PRI gewonnen. Wij hebben alleen kanton 03 in Ciudad Juarez kunnen redden en we zijn zo goed als gelijk geeindigd in kanton 06 van de hoofdstad Chihuahua, alle andere kantons werden in de wacht gesleept door de PRI.”

Het is opmerkelijk dat de georganiseerde misdaad heeft opgetreden in het voordeel van de PRI.

“Ik weet niet of het een overeenkomst was, of dat deze groepen zich meer comfortabel voelen met de PRI en daarom besloten partij te kiezen. We konden dit al enigszins opmerken bij de deelstaatverkiezing van 2010 en nu beleven we het in een alarmerende vorm.”

De PRD is het niet beter vergaan: hun afgevaardigden in de stembureau’s in Guadalupe y Calvo, Morelos, Urique, Moris, Batopilas, Uruachi, Madera y Ocampo, die grenzen aan Sonora, Durango en Sinaloa, waren bang om te zetelen in de stembureau’s door de onveiligheid gegenereerd door de kartels, dit geeft Bertha Lujan Uranga toe, zij is de coördinator van de Movimiento Regeneración Nacional (Morena) in de deelstaat.

Na de verkiezingen van 2010 in de deelstaat Durango beschuldigde Jose Rosas Aispuro Torres, de toenmalige kandidaat-gouverneur voor de coalitie ‘Durango Nos Une’ (PAN en PRD), de voormalige gouverneur Ismael Hernandez (PRI) ervan een pact te hebben gesloten met de narcos om ten gunste van zijn partij op te treden (Proceso 1761).

Dit keer kwam de PAN niet meer op in 15 kieseenheden in Guanacevi, Tamazula, San Bernardo, El Salto en Coneto de Comonfort.  De eerste vier grenzen aan Balleza, Morelos en Guadalupe y Calvo, in de staat Chihuahua, en aan Badiraguato (Sinaloa). Ze maken deel uit van een bebost gebied waar sinds generaties marihuana en papaver wordt geteeld.

Nacho Coronel was afkomstig uit Tamazula, hij wordt beschouwd als derde in rang bij het Sinaloakartel en hij was de oom van Emma Coronel Aispuro, de vrouw van El Chapo Guzman. Bij zijn dood op 29 juli 2010, in Zapopan (Jalisco), stond hij bekend als de King of Ice. De PGR [Procureur Generaal] classificeert dit gebied als een zeer belangrijke productieregio van synthetische drugs.

In de gemeente Santiago Papasquiaro, een andere producent van verdovende middelen was er geen enkele gemeenschap waar een voldoende “gunstig klimaat” bestond om het verkiezingsproces te laten doorgaan, zoals enkele dagen voordien Victor Castaneda, voorzitter van de deelstaat afdeling van de PAN, aan de pers meedeelde.

Voor leden van de stembureau’s was er levensgevaar in dorpen als El Durazno in de gemeente Tamazula, San Jeronimo,  Llano Grande de Milpillas, San Francisco de Lajas, Corralitos y La Pena in de gemeente Pueblo Nuevo, San Francisco de los Caños in Guanacevi, Matalotes, Division del Norte, Charco Azul, Amador, San Jose del Tule en Ricardo Flores Magon in de gemeente San Bernardo, en in Zaragoza en Sapioriz in Coneto de Comonfort.

Volgens PAN-leden uit Pueblo Nuevo zetten de huurlingen een pistool tegen het hoofd van één van hen en ze zeiden: “De volgende keer dat we je hier zien, sturen we je naar de hel.” Vanaf de eerste oefening, gerealiseerd door het IFE, bleek het niet mogelijk te zijn om een ??aantal stelbureau’s te installeren in dit gebied.

In bureau 1029 in het plaatsje San Jeronimo, in deze gemeente, was de uitslag van de stemming overweldigend: 253 stemmen voor de PRI tegen 26 voor de PAN. In Corralitos, bureau 1043, won de PRI met 50 stemmen tegen 12 voor de PAN. Op de website van de IFE, verschijnen de resultaten van bureau’s 1061 van San Francisco de Lajas en 1042 Milpillas zonder resultaten. Hetzelfde gebeurde met de stembureau’s van Tamazula en van Guanacevi.

In de overige kieseenheden patrouilleerden voortdurend gewapende groepen die  militanten en kiezers intimideerden. Uit angst weigerden in Guanacevi de PAN-leden zonder meer de stembureau’s te bemannen. Sinds de verkiezingen van 2010 wordt gemeld dat groepen van de georganiseerde misdaad in het voordeel ageren van de PRI in dit gebied.

De verkiezing van de ontheemden

In Durango opereren Los Zetas in samenwerking met de Beltran-Leyvakartel en het Juarezkartel. Zij bestrijden het Sinaloakartel voor de controle over de gemeentes Tepehuanes, Santiago Papasquiaro, Gomez Palacio, Lerdo, Súchil, Mezquital, Panuco de Coronado en Canatlan. Ondanks dit geschil kwamen ze in handen van de PRI.

De Gouden Driehoek staat bekend als het gebied waar de meeste verdovende middelen geproduceerd worden en omdat in het Sinaloa-deel de stichters van grote criminele organisaties, zoals Rafael Caro Quintero, Ernesto Fonseca, Rafael Palma en Amado Carrillo Fuentes geboren zijn. Het is ook het land van de opvolgers van deze stichtende leiders: Joaquin Guzman Loera, Ismael Zambada en Juan Jose Esparragoza voor Sinaloa, Vicente Carrillo Fuentes uit Juarez, de familie Arellano Felix uit Tijuana, Osiel Cardenas van de Golfkust en de broers Arturo, Hector en Alfredo Beltran Leyva.

In Sinaloa stuurde Mercedes Murillo, kandidate voor de Senaat voor de coalitie Movimiento Progresista (PRD, PT en Movimiento Ciudadano), op 19 juni een brief gericht aan Leonardo Valdes Zurita, voorzitter van het IFE: “Er is een ernstig probleem vanwege het geweld veroorzaakt door criminele organisaties in gemeenschappen in de bergen van de gemeenten Choix, Badiraguato en Sinaloa de Leyva. Kartels verhinderen dat vertegenwoordigers van de stembureau’s en de algemene afgevaardigden van Movimiento Progresista deze dorpen bezoeken. Gewapende mannen aan te geven dat “alleen mensen van de PRI en de IFE binnen gelaten worden.”

Murillo specifieert de volgende dorpjes: in de gemeente Choix, waren dat Tararán, Los Cedros, San Pantaleon, De Sauz de San Isidro, San Jose de los Llanos, Frijol, Yecorato, Bacayopa, Casa Viejas, El Pichol en La Sidra; in Sinaloa de Leyva zijn dat Chacupana, Potrero de Felix, Baromena, Los Quintero, Carrisalejo, Haciendita de Ceballos, San Jose de las Delicias en La Higuerita.

De kandidate signaleerde eveneens dat 16 kiesbureau’s zich bevinden in verlaten gemeenschappen, omdat de bewoners er werden verdreven door criminele organisaties. De mensen daar hebben al drie maanden hun huizen niet kunnen bezoeken.

Dit zijn plaatsen in de gemeente Choix (Metatitos en La Cherimoya), Badiraguato (Cortijos de Guantenipa en Cortijos de los Olivas) en Sinaloa de Leyva (Potrero de Bernal, Cienega de Parra, Las Tunas, Mesa de Zapotillo, El Pinito, Los Pilares, Los Laureles, La Manzana, Vinaterias en Alamillos).

Het IFE moest zeven stembureau’s van Sinaloa de Leyva (Ocoragui, San Jose de los Hornos, Joya de los Martinez, Sierrita de German, Plan de Ocote, Zapote de los Torres en Melon de Zapote) verplaatsen naar de dorpen Los Quintero en Potrero de Felix, net naar die plek waar gewapende groepen de toegang beperken tot mensen van de PRI of het IFE.

Daarnaast werden twee bureau’s van Choix verplaatst naar Yecorat, eveneens ontvolkt omwille van de bedreigingen door criminele bendes.

Tot drie maanden geleden werd deze regio gecontroleerd door het Sinaloakartel en dit in de schijnbare rust, maar toen kwam het Beltran-Leyvakartel hen het terrein betwisten.

De kandidate Mercedes Murillo vroeg het IFE geen stembureau’s te installeren op deze locaties omdat ze kwetsbaar zijn voor “onwettige electorale handelingen”, maar vooral omdat het levensgevaarlijk was voor de partijvertegenwoordigers en de bijzitters in die bureau’s.

Bij het opvolgen op de IFE website van een aantal bureau’s die door Mercedes Murillo werden vermeld, bvb. bureau 1791, geïnstalleerd in Casa Viejas, in de gemeente Choix, blijken volgende resultaten: 85 stemmen voor de PRI, 25 voor PAN en zeven voor de PRD.

In de verlaten gemeenschap van Badiraguato in Cortijos de Guatenipa, bureau 618, rapporteerde lokaal 259 alle 46 uitgebrachte stemmen voor de PRI en geen enkele voor de andere partijen. Lokaal 64 van bureau 602 in Cortijo de los Olivos vermeldt zelfs geen enkele informatie.

Lokaal 448 van bureau 3433, geïnstalleerd in Las Tunas, gemeente Sinaloa de Leyva, geeft als uitslag 88 stemmen  voor de PAN en 78 voor de PRI.

Federaal kamerlid Felipe Manzanares, voorzitter van Movimiento Ciudadano in Sinaloa, zei dat de bewoners hun huizen achterlieten samen met al hun bezittingen en persoonlijke documenten, zoals geboorteakten en kiezerskaarten. “Toch,” zegt hij “werden de stembureau’s er geïnstalleerd en werden stemmen gerapporteerd zonder dat er mensen wonen … We weten niet hoe dit is gebeurd.”

“De dagen voor de verkiezingen vroegen we het IFE om actie te ondernemen in de zaak. Nu toevallig blijkt dat kanton 01, waarin alle plaatsen die we vermelden liggen, gewonnen zijn door de PRI. Hier viel de verkiezingsuitslag samen met de dreiging door georganiseerde criminele groepen.”

origineel bericht, eigen vertaling.

take down
the paywall
steun ons nu!