‘Wit’, ‘vrouw’ en ‘Turk’ in Koerdische kwestie
Turkije, Gevangenis, Koerden, Erdogan, AKP, Recep Tayyip Erdo?an, Zuidoost-Turkije, KCK-processen -

‘Wit’, ‘vrouw’ en ‘Turk’ in Koerdische kwestie

woensdag 11 juli 2012 12:22
Spread the love

Naam: Bu?ra Ersanl?
Beroep: Professor of Politics and History at Silivri Prison, Turkey

Acht maanden geleden was Bu?ra Ersanl? nog professor in de Politieke Geschiedenis aan de Universiteit van Marmara, bestuurslid van de pro-Koerdische ‘Vrede- & Democratische Partij’ (BDP) en lid van de commissie voor de hervorming van de grondwet in het Turkse parlement. Nu wordt haar verweten dat ze als ‘Turkse’, ‘wit’ (In Turkije staat wit voor hoogopgeleid en intellectueel) en ‘vrouw’, in Koerdische kwestie niks te zoeken heeft.

En in dat licht wordt ze beschuldigd van terroristische propaganda en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Haar inzet voor verandering, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid staan volgens de Turkse wetgever gelijk aan terrorisme zoals dat van de PKK-guerrilla’s. Er is geen verschil tussen aanvallen met woorden of met kogels, volgens premier Erdo?an. Indien een dergelijke aanval gericht is tegen de territoriale integriteit van de Turkse staat, dan staat dit gelijk aan terrorisme. De gevangenis is de straf waarmee de Turkse wetgever haar ‘terug op het juiste pad’ wil brengen.

Momenteel verblijft Bu?ra Ersanl? in de Silivri-gevangenis in Istanbul. Ze leeft samen met 33 vrouwen in twee zalen en verblijft met drie vrouwen in één cel. Ze heeft samen met de vrouwen ‘stilte-uren’ ingevoerd. Iedere ochtend, middag en avond is iedereen ruim twee uur stil. Elke vrouw heeft dan de mogelijkheid om in alle stilte een boek te lezen. Ersanl? organiseert binnen de gevangenismuren haar eigen colleges ‘Inleiding in politicologie’ en ‘Ideologieën’ voor vrouwen die zich willen ontplooien. Ze geeft les volgens academische lestijden. Via haar bezoekers wist ze een bibliotheek op te bouwen van vijfhonderd boeken die beschikbaar zijn voor de gevangen vrouwen. Ersanl? besefte dat ze daarnaast ook moest blijven werken aan haar eigen ontplooiing. Daarom volgt ze zelf Koerdische taalles bij haar medegevangenen, met als doel om tweetalig te worden. Ze is eveneens van plan om haar Koerdische taallessen voort te zetten wanneer ze haar vrijheid weer terug krijgt.

Terrorisme en Turkije

Op 2 juli 2012 zijn in Istanbul de zogenaamde ‘KCK-processen’ (golf van arrestatie onder mom van terrorisme bestrijding. KCK staat voor Koma Civakên Kurdistan, ofwel de Vereniging der Koerdische Gemeenschappen, de stedelijke tak van PKK – Koerdische Arbeiderspartij die sinds 1984 een gewapende strijd voert) gestart. Maar liefst 205 mensen staan er terecht op verdenking van medeplichtigheid aan en/of propaganda voor terrorisme, onder wie professor Bu?ra Ersanl?. Onder hen zijn ook schrijver, uitgever en Nobelprijsgenomineerde Rag?p Zarakolu en Ayse Berktay, een bekende vertaalster, onderzoekster, feministe en vredesactiviste. Nergens leven blijkbaar zoveel terroristen als in Turkije. Het massaproces dat nu van start gaat, is nog maar een begin, bezien in het licht van de bijna achtduizend aanhoudingen sinds 2009 in het kader van de ‘KCK-operaties’. Onder de arrestanten zijn voornamelijk Koerdische politici, NGO-medewerkers, mensenrechtenactivisten, journalisten en vakbondslui . Momenteel zitten er ook ruim vijfhonderd studenten in Turkije in voorarrest. Uit alle lagen van de samenleving worden mensen gearresteerd. De kans om oppositie te voeren, wordt zo gesmoord. Het is een weg naar een totalitaire staat. Maar het ergste is dat de gewone man in de straat niet wakker ligt van alle arrestaties: door de groeiende economie en doordat de overheid investeert in wegen en goedkope woningen. Niemand beseft dat één dictator, Recep Tayyip Erdo?an, zelfs manier van baren en het aantal hiervan bepaalt die tot de abortus discussie heeft geleid.
 

take down
the paywall
steun ons nu!