De eerste heft van 2012 was uitzonderlijk warm in de VS (foto: NOAA)
Nieuws, Milieu, Klimaat, VS, Droogte, Bosbranden, Extreme weerfenomenen, Waarnemingen, NOAA -

Warmste eerste jaarhelft ooit in VS

BRUSSEL- De bosbranden liegen er niet om, nooit eerder sinds het begin van de metingen waren de eerste zes maanden van het jaar zo warm in de Verenigde Staten.

dinsdag 10 juli 2012 17:45
Spread the love

Dit jaar was de periode januari-juni de warmste sinds de Amerikaanse weermetingen in 1895 begonnen zijn, stelt het nationale klimaatagentschap NOAA in zijn jongste analyse. Voor het hele land (zonder Hawaï en Alaska) zal de temperatuur voor die eerste jaarhelft 2,5 graden hoger liggen dan het gemiddelde. Het was ook veel droger dan anders.

Bij vorige maandanalyses had het NOAA al aangegeven dat 2012 een uitzonderlijk jaar zou worden, met toen al de warmste maart en de warmste lente ooit. Nu kwam daar nog een extreme junimaand bij.

Bosbranden

In juni bedroeg de gemiddelde temperatuur 21,8 graden in de VS, ruim 1 graad boven het twintigste-eeuwse gemiddelde. “Door de verschroeiende warmte in de tweede helft van de maand juni werden in veel steden de hoogste temperaturen ooit gemeten.”

Vooral het westen van de VS wordt al weken geteisterd door zware bosbranden. Honderden huizen werden vernield, tienduizenden mensen moesten worden geëvacueerd.

“Het zeer droge, warme en winderige weer heeft de ideale voorwaarden gecreëerd voor bosbranden”, zegt het NOAA. “In het hele land hebben bosbranden meer dan 5.260 vierkante kilometer verschroeid.”

In 56 procent van het land heerst nu droogte. Dat is het hoogste percentage sinds de NOAA twaalf jaar geleden zijn Droogtemonitor begon bij te houden.

take down
the paywall
steun ons nu!