Een verpleegster verzorgt een toekomstige moeder in het Walgak basisgezondheidscentrum van de staat Jonglei in Zuid-Soedan (foto: Charlton Doki - IPS)
Nieuws, Afrika, Samenleving, Armoede, Honger, Gender, Basisgezondheidszorg, Moedersterfte, Zuid-Soedan, 9 juli 2011, Kindersterfte, Onafhankelijkheid Zuid-Soedan, Voedselonzekerheid -

Vrouwen ontgoocheld over onafhankelijkheid Zuid-Soedan

JUBA - Een jaar na het begin van de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan hebben de vrouwen van de jongste staat ter wereld amper het gevoel dat er iets veranderd is voor hen. Zo is de moedersterfte er nog steeds een torenhoog probleem.

dinsdag 10 juli 2012 11:15
Spread the love

Op 9 juli vorig jaar werd Zuid-Soedan onafhankelijk. De afsplitsing van Soedan kwam er na 21 jaar burgeroorlog. Op de eerste verjaardag komen vrouwelijke activisten tot de conclusie dat de overheid niet genoeg heeft gedaan om het leven van de vrouwen te verbeteren.

Kindersterfte

Sinds januari zit het land verwikkeld in een economische crisis en heerst er voedselonzekerheid. Vorige maand nog liet het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) weten dat meer dan de helft van de 8,2 miljoen Zuid-Soedanezen voedselhulp nodig zal hebben tegen het einde van dit jaar.

Volgens de medische noodhulporganisatie Artsen Zonder Grenzen ligt het kindersterftecijfer in de vluchtelingenkampen op 2,8 per 10.000 kinderen per dag. Dat cijfer ligt boven de nooddrempel van 2 per 10.000.

Nochtans zeggen vrouwelijke leiders en activisten dat ze hoge verwachtingen hadden van de onafhankelijkheid. De euforie is al een tijdje weggedeemsterd.

“We hadden hoge verwachtingen, maar ik denk niet dat ze onrealistisch waren. We mogen ze niet laten varen. Vrouwen doen het nog steeds niet goed op het politieke, economische, sociale en educatieve vlak. De overheid moet maatregelen nemen opdat ook vrouwen ten volle kunnen genieten van het leven in hun nieuwe onafhankelijke land”, zegt Lorna Merekaje, lid van het Zuid-Soedanese Verkiezingsmonitoring- en waarnemingsprogramma.

Regeringsadviseur Helen Murshali Boro van de zuidelijke deelstaat Central Equatoria ontkent dat de problemen waar vrouwen mee worden geconfronteerd, niet zouden worden aangepakt. “Er is vrijheid van meningsuiting en dat stelt vrouwen in staat hun problemen niet van de radar te laten verdwijnen. De komende jaren zullen de problemen worden aangepakt”, zegt ze.

Minder dan 1 dollar per dag

Nochtans blijkt uit de praktijk dat het lot van vrouwen dit eerste jaar niet verbeterde.

“Net als in het verleden, toen Zuid-Soedan nog deel uitmaakte van Soedan, leven vrouwen vandaag in armoede”, zegt Lona James Elia, directeur van het lokale vrouwenrechtenagentschap Stem voor Verandering.

Meer dan de helft van de Zuid-Soedanezen leeft onder de armoedegrens van minder dan 1 dollar per dag. De meerderheid van die armen zijn vrouwen.

Volgens het UNICEF, het Kinderfonds van de VN, is bij slechts 19 procent van de geboortes een geschoolde gezondheidswerker aanwezig, terwijl 30 procent van de bevolking geen toegang heeft tot basisgezondheidszorg.

“Vrouwen sterven nog te vaak tijdens de bevalling. Het is onaanvaardbaar dat een vrouw sterft om nieuw leven te geven”, zegt Elia.

Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek stierven vorig jaar 2.054 op 100.000 vrouwen tijdens de bevalling. Volgens het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA), is dat hoge cijfer een jaar later niet afgenomen.

Kate Gilmore van het UNFPA vertelde verslaggevers in Juba dat de moedersterfte in Zuid-Soedan nog steeds de hoogste ter wereld is. Op 100.000 geboortes zijn er in Zuid-Soedan meer dan tweeduizend vrouwen die sterven aan vermijdbare oorzaken. “In Afghanistan, een van de meest problematische landen ter wereld, is dat de helft. In heel Afrika staat dat cijfer op vijfhonderd.”

take down
the paywall
steun ons nu!