Nieuws, Economie, Ontwikkelingssamenwerking, Caraïben, EU, China, Brazilië, Eurocrisis, Caricom, Handelsbeleid, Economische relaties -

Caraïben richten economisch kompas naar het Zuiden

CASTRIES - Door de eurocrisis en de toenemende invloed van landen als China en Brazilië kijken de landen uit de Caraïben verder dan hun traditionele handelspartners. Ze verwachten ook dat Europa de geldkraan voor ontwikkelingshulp geleidelijk aan zal dichtdraaien.

dinsdag 10 juli 2012 17:30
Spread the love

Na de jaarlijkse top van de Caraïbische gemeenschap (Caricom) het voorbije weekend riep de eerste minister van Barbados, Freundel Stuart, op om meer dan in het verleden de banden aan te halen met bevriende landen in het Zuiden.

Er leeft een consensus onder de Caraïbische leiders dat het tijd is om de kwetsbare positie van de regio inzake handel en klimaatverandering te herbekijken, en op zoek te gaan naar nieuwe strategische bondgenoten.

“De wereldeconomie ondergaat snelle en structurele veranderingen. Vandaag wordt de groei aangestuurd door nieuwe economische centra, waaronder landen die geografisch dichtbij liggen zoals Brazilië, of waarmee we historisch sterke banden hebben zoals China”, aldus de Guyaanse president Donald Ramotar.

“Onze regio moet daarop inspelen door dichter aan te leunen bij deze landen en door elders op zoek te gaan naar voordelige bilaterale relaties”, voegde hij eraan toe.

Beslissingen die in Peking worden genomen

De eerste minister van Saint Lucia, Kenny Anthony, zegt zijn half jaar als Caricom-voorzitter te zullen gebruiken om het buitenlandbeleid beter op de huidige realiteit af te stemmen. Die realiteit is bijvoorbeeld dat de wereldwijde groeiverwachtingen hoofdzakelijk zullen afhangen van de beslissingen die in Peking worden genomen.

Hij merkt op dat China in de komende jaren zal uitgroeien tot de grootste economie en een absolute grootmacht. Het is dus logisch dat de Caraïben in die richting kijken. Daarnaast houden ook Latijns-Amerika en Afrika kansen in voor de Caraïben op het vlak van handel, toerisme, technologie en onderwijs.

Europa zal nooit meer de oude zijn

De nieuwe richting die de Caraïben willen inslaan, is ook ingegeven door de problemen in de Europese Unie. Caricom-secretaris-generaal Irwin La Rocque vreest dat sommige Caraïbische landen geen geld meer zullen ontvangen uit Europa voor erg nodige ontwikkelingsprojecten.

“We zijn er ons van bewust dat Europa zelf met een ongeziene economische crisis kampt. Het continent zal nooit meer de oude zijn. Dus mogen we niet naïef zijn over de gevolgen die deze crisis zal hebben voor de toekomstige hulp uit de Europese Unie”, stelt Anthony.

take down
the paywall
steun ons nu!