Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Munthofplein -

Urbanisatie of sterilisatie van het Munthofplein?

ANTWERPEN - Vrijdag werd het Munthofplein officieel geopend. Dit pleintje was jarenlang het mekka van graffiti-artiesten en bekend tot ver in het buitenland. Toen bekend raakte dat dit plein volgebouwd zou worden, leidde protest van de buurt tot het behoud ervan. De stad liet er zijn planologen op los, wat resulteert in een nogal strak ogend en veeleer steriel plein.

maandag 9 juli 2012 11:55
Spread the love

Het plein dankt zijn naam aan de muntslagerij die er van de 15de tot de 18de eeuw actief was. Na afbraak van een aantal woningen in de jaren zeventig bleef een groot terrein braak liggen. De stad plande er ooit een sport- en cultuurcomplex, andere plannen volgden. Ze gingen er allemaal wel van uit dat deze ‘interessante’ ligging bebouwd diende te worden. De buurt nam echter zelf initiatieven om beetje bij beetje het plein te integreren en verfraaien met wat zitbanken, het werd ook gebruikt voor feestjes en barbeques allerlei. De uitbreiding van de school in de Lange Ridderstraat nam er al een hele hap uit en ook de rest dreigde te verdwijnen.

take down
the paywall
steun ons nu!