Sympathisanten proberen KLM te overtuigen Parwais niet mee te nemen
Verslag, Nieuws, België -

Parwais zonder pardon teruggestuurd naar de Afghaanse hel

De voorbije twee dagen ondernamen 8200 mensen via Facebook nog een ultieme poging om de twintigjarige Parwais Sangari in ons land te houden. Maar het mocht niet baten. Staatssecretaris Maggie De Block toonde zich dit weekend de meest hardvochtige politica van het land. De jonge vaderloze Afghaan moet terug naar een oorlogsland omdat het bewijs dat hij er gevaar loopt te laat werd opgestuurd.

maandag 9 juli 2012 08:58
Spread the love

(foto Piet DB)

Het protest mocht dus niet baten. Dat was nochtans ongezien. Zaterdagavond had de Facebook-pagina die onder meer door zijn pleegmoeder werd opgezet zo’n 160 likes. Een etmaal later waren dat er 8200.

De hele dag lang bleef het steunberichten regenen op die pagina. Toen het oorverdovend stil bleef vanuit politieke hoek, rijpte het plan om actie te voeren. Er waren vanochtend heel vroeg acties op Zaventem en aan het kabinet van De Block.

Op Zaventem probeerden sympathisanten van Parwais passagiers van de vlucht die hem naar Amsterdam moet brengen, aan te spreken.

Aan het kabinet klopten actievoerders symbolisch op de gesloten deur. Onder hen enkele politici zoals Vlaams parlementslid Jan Roegiers en PVDA-kandidaat en acteur Dirk Tuypens.

Zij waren zowat de enige politici die zich roerden. De hele politieke klasse hulde zich in stilzwijgen. Het ontlokte De Standaard-journalist Joel De Ceulaer op Twitter de cynische commentaar: “Ze zijn de rivieren aan het redden vandaag.”

Dat was een verwijzing naar de vele politici die meededen aan de actie Big Jump. Ook minister van Leefmilieu Joke Schauvliege protesteerde zo tegen het feit dat zij als bevoegd minister te weinig vooruitgang boekt in het zuiveren van onze waterlopen.

Dura lex

De wet is de wet en we mogen geen precedenten creëren, klinkt het. Ook als dat betekent dat we een jonge Afghaan die hier toekwam toen hij zestien was en die zijn land ontvluchtte nadat zijn vader werd vermoord en zijn huis werd platgebrand, terugsturen naar een oorlogsgebied.

Onze autoriteiten hebben namelijk beslist dat de hoofdstad Kaboel opnieuw veilig genoeg is om vluchtelingen naar terug te sturen. Het bewijs dat Parwais echt wel gevaar loopt in zijn geboorteland kwam te laat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is nochtans duidelijk. “Het conflict veroorzaakt meer dan duizend heftige doden elk jaar. Het gevaar kan de vorm nemen van bomaanslagen, zelfmoordaanvallen, ontvoeringen, gewapende confrontaties, aanvallen langs de wegen aannemen, tegen NGOs, internationale organisaties, privé- ondernemingen en mensen die per toeval in de omgeving zich vinden.” Zo raadt de collega-minister van De Block Belgen af om naar Afghanistan te reizen.

En over Kaboel:

“De veiligheid in Kaboel blijft problematisch maar is aanzienlijk beter dan in andere steden en op het plattenland. Aanvallen en aanslagen gebeuren af en toe die zijn gericht naar de Afghaanse overheden, de buitenlandse strijdkrachten, en, in een mindere mate, de plaatsen waar de westerse aanwezigheid zichtbaar is (diplomatieke wijk). 

De plaatsen die regelmatig door de buitenlanders worden bezocht (supermarkten en bepaalde restaurants) kunnen doelwit van een aanval zijn. Bepaalde wijken zijn te vermijden. Verplaatsingen tijdens de nacht moeten vermeden worden. 

Een verblijf in Kaboel is denkbaar op voorwaarde elementaire veiligheidsregels na te leven  (kennis van de bezochte plaatsen en mensen, permanente bewaking van de woonplaats, planning van de verplaatsingen, enz).”

Een ideale plaats dus om jonge mensen die hun ouders verloren naar toe te sturen, aldus staatssecretaris Maggie De Block.

Rechtse adem

De Block en co zijn als de dood voor rechtse kritiek op hun beleid. Ze menen dat ze door hardvochtig te zijn het gras voor de voeten van het Vlaams Belang en co wegmaaien. Maar doe je dat door zelf onmenselijk te worden? En door de oprechte gevoelens van solidariteit van 8200 mensen bruut van tafel te vegen?

“Dat betekent dat de facebookpagina die door vrienden en medestanders van Parwais is gelanceerd, ondertussen zorgt voor een draagvlak om zijn dossier te laten herbekijken door een onafhankelijk adviesorgaan”, zo reageerde Didier Vanderslycke van Kerkwerk Multicultureel Samenleven op het succes van de Facebook-actie.

Acties als deze bewijzen dat er wel degelijk een draagvlak is voor een rechtvaardig asielbeleid. Alleen hebben we nu nog politici met een hart en wat moed nodig.

take down
the paywall
steun ons nu!