Ongerustheid over lot Afghanistan na 2014
Verslag, Nieuws, Wereld -

Ongerustheid over lot Afghanistan na 2014

WASHINGTON — Aan de vooravond van een belangrijke bijeenkomst die vandaag (zondag) plaatsvindt in Tokio en over de toekomst van Afghanistan zal gaan, uitte de hulpcoördinator voor de Verenigde Naties (VN), Michael Keating, zijn ongerustheid over het lot van deze natie.

zondag 8 juli 2012 17:40
Spread the love

De bijeenkomst van internationale donoren uit zo’n 70 landen vandaag in Tokio wordt algemeen beschouwd als cruciaal voor de toekomst van Afghanistan. Op de top zullen de krijtlijnen voor een hulpplan worden uitgezet voor na 2014, als de meeste internationale –voornamelijk Amerikaanse- krachten het land zullen hebben verlaten.

VN-hulpcoördinator in Afghanistan, Michael Keating, is niet gerust in de toekomst van het beproefde land en riep de internationale gemeenschap op om na de inspanningen voor meer veiligheid in Afghanistan, toch zeker ook voldoende middelen te voorzien voor de economische en algemene ontwikkeling van het land.

“Op dit moment is er veel geld van de internationale gemeenschap in omgang voor militaire operaties en hulpverlening. Dat zal snel afnemen in de komende twee of drie jaar. We mogen geen chaotische daling van de middelen voor ontwikkeling, economische groei en humanitaire hulpverlening toestaan”, aldus Keating.

Wereldbank

In Tokio zal president Hamid Karzai naar alle waarschijnlijkheid om een nieuwe wereldwijde toezegging van vier miljard dollar (3,2 miljard euro) per jaar vragen voor de eerste drie jaar van de overgangsperiode.

Dat cijfer zou in overeenstemming zijn met het geschatte bedrag dat de Wereldbank deze week nodig achtte voor de toekomstige ontwikkeling van Afghanistan.

Naast de naderende datum van 2014, waarschuwde de Wereldbank ook voor het opdrogen van de donorfinanciering als gevolg van de huidige internationale financiële crisis en de haperende economieën in Europa. Volgens de Wereldbank zal een plotse daling van de buitenlandse bijstand destabiliserend werken en de kans op illegale activiteiten verhogen.

Harde aanpak

Om aarzelende donoren over de streep te halen benadrukte Keating het belang van de regering in Kaboel om verder in te zetten op anti-corruptie. “Westerse belastingbetalers en politici willen dat de regering een sterke agenda voorlegt waaruit blijkt dat ze zaken als corruptie hard zullen aanpakken, de rechtsstaat zullen versterken, verkiezingen zullen garanderen en ga zo maar door”, stelde hij.

Ook de internationale waakhond Human Rights Watch, drong er bij de aankomst van de donoren in Tokio op aan om de verregaande impact van een terugschroeven van financiële hulp op de verdere ontwikkeling van het land, correct in te schatten.

“De wankele toestand van de mensenrechten in Afghanistan zou nog kunnen verergeren” zei Brad Adams, Azië-directeur van Human Rights Watch, in een verklaring. “De beslissingen die donoren vandaag de dag maken zullen grote gevolgen hebben voor het leven van gewone Afghanen in de komende jaren.”

– – – – – – – –
Auteur: Carey L. Biron

take down
the paywall
steun ons nu!