Verslag, Nieuws, België -

U kan het leven van een twintigjarige jongen redden

Maandag wordt de twintigjarige Parwais Sangari op een vlucht gezet richting de hel van Afghanistan. Parwais vluchtte naar ons land nadat zijn vader vermoord werd en zijn ouderlijk huis werd platgebrand. Zelf raakte hij zwaar gewond en ontsnapte hij nipt aan een ontvoering. Maar het bewijs dat hij gevaar loopt kwam te laat toe in België en dus krijgt hij hier geen asiel.

zaterdag 7 juli 2012 18:37
Spread the love

« De veiligheidssituatie in Afghanistan is uiterst problematisch. De dreiging van terroristische en misdadige acties tegenover buitenlanders is zeer hoog. Gehele zones van het land, stedelijke agglomeratie inbegrepen, ervaren het geweld van de gewapende opstandelingen tegen de Afghaanse en de NAVO/ISAF veiligheidskrachten. Het conflict veroorzaakt meer dan duizend heftige doden elk jaar. Het gevaar kan de vorm nemen van bomaanslagen, zelfmoordaanvallen, ontvoeringen, gewapende confrontaties, aanvallen langs de wegen aannemen, tegen NGOs, internationale organisaties, privé- ondernemingen en mensen die per toeval in de omgeving zich vinden. »

Zo omschrijft onze eigen overheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken, – in schabouwelijk Nederlands weliswaar – de situatie in Afghanistan. Toch gaat die zelfde overheid maandag een twintigjarige jongen die hier vier jaar geleden als vaderloze puber op de vlucht toekwam, terugsturen naar dat uiterst problematische land.

Parwais Sangari spreekt Nederlands, heeft een adoptiefamilie die hem in de armen sloot en heeft een opleiding in een knelpuntberoep – lasser -, een job die hij ook uitoefent.

Maar veel belangrijker : Parwais loopt gevaar in Afghanistan. Zijn vader werd vermoord en zijn huis werd afgebrand. Alleen vond onze overheid zijn verhaal ongeloofwaardig en het bewijs – geleverd door een vriend van zijn vader die volksvertegenwoordiger is – kwam te laat.

Parwais werd drie maanden geleden samen met de ondertussen vrijgelaten Scott Manyo opgepakt en in Merksplas opgesloten. Maandag om 6u15 wordt hij uitgewezen. Een spoedprocedure vrijdag bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft niets uitgehaald.

Tenzij wij daar met zijn allen iets aan doen, menen zijn Belgische vrienden. Ze richten een Facebook-pagina op http://www.facebook.com/People4Parwais. Ze willen zoveel mogelijk mensen die de pagina liken en sharen. Op die pagina vindt u ook andere manieren om te helpen.

Het lot van Parwais Sangari ligt nu volledig in handen van staatssecretaris Maggie De Block. Als zij van haar hart een steen maakt, zit Parwais binnen een goed etmaal op een vliegtuig richting levensgevaar.

info.maggiedeblock@ibz.fgov.be

take down
the paywall
steun ons nu!